zaterdag 15 september 2012

Obama-regering wilde censuur van Mohammed-film op YouTube

In de Verenigde Staten wordt de vrijheid van meningsuiting grondwettelijk beschermd door het First Amendment. Die grondwettelijke bescherming geldt weliswaar alleen voor de VS, maar Amerikaanse regeringen hebben steeds gesteld dat de vrijheid van meningsuiting een universeel recht is. Officieel is dat ook het standpunt van de Obama-regering, maar in de praktijk valt dit zwaar tegen. Met name als het meningen over de islam betreft. Dat bleek gisteren alweer eens, toen de Obama-regering YouTube zover probeerde te kijgen een film over Mohammed (getiteld Innocence of Muslims) te censureren

Het Witte Huis heeft vrijdag contact opgenomen met YouTube over de anti-islamitische film Onschuld van Moslims. Die staat sinds begin juli op de videowebsite. Het filmpje leidde de afgelopen dagen tot rellen in veel islamitische landen. Het Witte Huis heeft YouTube 'gewezen op de video en gevraagd te kijken of die in strijd is met de regels van de site', zei een woordvoerder. 

Google — de eigenaar van YouTube — had al woensdag laten weten dat de video aan de regels voldoet, maar de regering van Barack Obama wilde blijkbaar alsnog proberen de video te laten censureren. Dit is een zeer kwalijke zaak en bovendien geen incident. Zo steunt de Amerikaanse regering de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) in haar strijd tegen "islamofobie". Deze islamitische organisatie probeert islamkritiek wereldwijd te criminaliseren, met name in de lidstaten van de Europese Unie, waar de vrijheid van meningsuiting nu al vaak ernstig wordt beknot (zoals in Finland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zweden). Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Justitie sloot recent zelfs niet uit dat een anti-"blasfemie"-wet in de VS zou worden ingevoerd. Dat zal — mede dankzij het First Amendment — niet zo snel gebeuren, maar het toont wel nog maar eens de kwalijke opvattingen van de Obama-regering inzake de vrijheid van meningsuiting aan. 

In de ogen van veel Nederlanders kan de Obama-regering desondanks niets fout doen. Dat heeft uiteraard alles te maken met de Nederlandse media, die elke journalistieke integriteit verliezen als het om Obama gaat. Zelfs GeenStijl, toch niet bepaald een weblog met volgzame meningen, is de afgelopen vier jaar meegegaan in de Nederlandse lofzang op de messias uit Chicago. Dat zou uiteraard wel anders zijn geweest als het een Republikein betrof, die de vrijheid van meningsuiting zou willen beknotten. 

_____