woensdag 1 februari 2012

Belangrijkste ideoloog Moslimbroederschap: 'Sharia geleidelijk invoeren'

.
In Egypte bestaat er grote animo voor invoering van de sharia, zo meldde ik bijna een jaar geleden:
Volgens een recent opinie-onderzoek willen veel Egyptenaren namelijk een grotere rol voor de islam in de politiek. Zo wil 82 procent van de Egyptenaren de doodstraf voor overspel en 84 procent steunt dezelfde straf voor het verlaten van de islam.
De populariteit van het islamitische rechts- en wettenstelsel blijkt ook uit de uitslag van de recente verkiezingen in Egypte. De islamistische Moslimbroederschap haalde net geen meerderheid in het Egyptische parlement. Een kwart van de Egyptenaren stemde daarnaast op de nóg radicalere al-Nour-partij, waardoor het parlement in totaal dus voor driekwart uit islamisten bestaat. Daarmee is overigens nogmaals het ongelijk van Bertus Hendriks aangetoond, die Geert Wilders als een soort racist neerzette, omdat de PVV-leider vanaf het begin sceptisch was over het democratisch gehalte van de opstand in Egypte en de "Arabische Lente" in het algemeen. 

De "gematigde" sjeik Yusuf al-Qaradawi – de belangrijkste ideoloog van de Moslimbroedershap – heeft echter geen haast met het invoeren van de sharia. Wetende dat het Egyptische leger voorlopig de touwtjes nog redelijk strak in handen houdt, pleitte hij recent op een Egyptische televisiezender voor een geleidelijke invoering van de sharia. "Ik denk dat er in de eerste vijf jaar geen handen moeten worden afgehakt", aldus de sjeik (die de PvdA'er Ahmed Marcouch enkele jaren geleden naar Nederland wilde halen). Hieronder vindt u een – door MEMRI vertaalde – video van deze uitspraak. 


 

Zie ook:
Dossier Egypte
Dossier sharia

_____