zondag 27 februari 2011

Wat doet Libië in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties?!


Enkele dagen geleden werd bekend dat Libië, het land waar demonstranten vanuit de lucht met straaljagers en helikopters worden
beschoten, binnenkort wel eens geschorst zou kunnen worden als lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Indien u het nieuws voornamelijk via Nederlandse media volgt, zal het u waarschijnlijk verbazen dat Libië überhaupt lid is van de VN-Mensenrechtenraad. Toen dat land vorig jaar als lid van VN-Mensenrechtenraad werd gekozen, haalde dit nieuws nauwelijks de Nederlandse media. Op websites als DePers.nl en Telegraaf.nl verschenen weliswaar korte berichten, maar verder werd er weinig aandacht aan besteed. Schijnbaar vond het Nederlandse journaille het eigenlijk non-nieuws. Zo liet de vorig jaar overleden RTL-verslaggever Conny Mus mij via Twitter weten dat hij het niet belangrijk vond om te vermelden dat landen als Libië achter de vele anti-Israël-resoluties van de VN-Mensenrechtenraad zaten. Die relevante informatie pastte schijnbaar niet in zijn eigen anti-Israël-agenda.

Het is overigens opvallend dat
Jan Tromp, presentator van Uitgesproken VARA, ook geen benul heeft van de invloed van landen als Libië binnen de Verenigde Naties. Hij was nota vier jaar lang "Amerika-correspondent" van de Volkskrant. In de Verenigde Staten besteden de meeste media wel aandacht aan de VN-Mensenrechtenraad en diens voorganger de VN-Mensenrechtencommissie. Las Tromp geen Amerikaans kranten? Keek hij geen Amerikaanse nieuwsprogramma's? Tromps boekje In New York en domweg gelukkig had dan ook beter In New York en domweg onnozel kunnen heten.

Terug naar de kern van de zaak: het lidmaatschap van Libië van de VN-Mensenrechtenraad. Afgelopen november werd Libië binnen het betreffende VN-orgaan opgehemeld:Kan het failliet van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties nog beter in beeld worden gebracht? Ja, kijk maar naar deze video van UN Watch:
_____