vrijdag 14 mei 2010

Libië en andere mensenrechtenschenders gekozen in VN-Mensenrechtenraad

.
Gisteren zijn door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 14 nieuwe leden van de VN-Mensenrechtenraad gekozen. Onder de nieuwe leden bevinden zich notoire mensenrechtenschenders als Libië, Angola, Maleisië en Mauritanië (in het laatstgenoemde land leven bijvoorbeeld meer dan een half miljoen mensen in slavernij).

De VN-Mensenrechtenraad had bij vrijheidslievende mensen al geen goede naam, door haar strijd tegen "godslastering" en haar obsessie met Israël. Desondanks vonden 155 van de 192 leden van de Algemene Vergadering het een goed idee om Libië tot de VN-Mensenrechtenraad te verkiezen. Andere mensenrechtenschenders kregen zelfs nog meer steun.

De nieuwe leden zullen in de VN-Mensenrechtenraad aanschuiven bij andere notoire mensenrechtenschenders, zoals Saoedie-Arabië, Pakistan, China en Cuba. De regimes van die landen hebben uiteraard niets met mensenrechten en misbruiken de VN-Mensenrechtenraad om de aandacht van hun eigen mensenrechtenschendingen af te leiden (door bijvoorbeeld de ene na de andere resolutie tegen Israël aan te nemen). Bovendien wordt het VN-orgaan misbruikt door de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), waar veel VN-leden lid van zijn.

Oorspronkelijk had ook het Iraanse regime van Mahmoud Ahmadinejad en consorten de ambitie lid te worden van de VN-Mensenrechtenraad. Dat zou tot nog meer imago-schade voor de VN hebben geleid (de hardhandige onderdrukking van dissidenten haalde recent immers uitgebreid het nieuws). Na protesten en vooral diplomatieke druk zag Iran af van verdere kandidaatstelling. In plaats daarvan werd Iran vorige week tevreden gesteld met een plek in de vrouwenrechten-commissie van de VN (wat uiteraard een gotspe is).

Zie ook:

Human rights groups oppose U.N. Human Rights Council seats for Qaddafi’s Libya, Angola, Mauritania, Qatar, Malaysia

Human Rights Just a Joke At the U.N.

Don't Say a Word

U.S. co-sponsors anti-free speech resolution at the UN

You Can't Say That

_____