donderdag 1 april 2010

Moslims verstoren lezing islam-criticus Benno Barnard

.
Een passage uit een artikel van Het Nieuwsblad van vandaag:

Een lezing van de Nederlandse schrijver Benno Barnard is door radicale moslims verstoord. Enkele tientallen jonge moslims stonden aan het begin van de voordracht recht en begonnen slogans te roepen.

De Nederlandse schrijver en notoir islamcriticus Benno Barnard gaf gisteravond een lezing met als titel Het islamdebat: lang leve God, weg met Allah!. Die kaderde in een reeks lezingen over de Verlichting, georganiseerd door de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen. Enkele radicale moslimorganisaties hadden op voorhand via websites opgeroepen om naar de aula aan de Rodestraat af te zakken en de lezing te verstoren.

Toen de voordracht om 20 uur begon, had een veertigtal moslims zich onder het publiek gemengd. De organisator van de voordracht probeerde hen nog op andere gedachten te brengen, maar zodra Barnard aan zijn betoog begon, stonden de jongeren recht en begonnen te roepen. 'Ik had amper een paar woorden gezegd, of de leider stond recht en riep Met Allah wordt niet gespot', vertelt Barnard. 'Daarna begonnen hij en zijn volgelingen 'Allah akbar' te roepen en bestormden ze het podium. Als ik geen lijfwachten had gehad, dan had ik u nu niet te woord kunnen staan.'

Enkele agenten waren in burger aanwezig in de zaal en traden snel op. Een twintigtal onruststokers werd naar buiten begeleid maar niemand werd aangehouden.

Het moge duidelijk zijn dat de islam en academische vrijheid niet samen gaan. Eerdere affaires (waarbij onder meer de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Leeds en Yale University Press betrokken waren) toonden dat al aan. Bij die affaires speelde echter (zelf-)censuur van en door niet-moslims een belangrijke rol. Daarvan is in dit geval echter geen sprake. Dit "incident" lijkt veel meer op wat in februari van dit jaar gebeurde op de Universiteit van Californië in Irvine. Destijds maakten moslimstudenten het de Israëlische ambassadeur Michael Oren onmogelijk een toespraak te houden. Uiteindelijk kon Orens toespraak toch door gaan, maar pas nadat twaalf moslimstudenten door de politie waren gearresteerd. De politie in Antwerpen arresteerde gisteren echter niemand en de lezing van Benno Barnard kon ook niet na vertraging worden hervat. Zou het een met het ander te maken hebben? Dat zou best wel eens zo kunnen zijn.

Naar islamitische maatstaven kwam Benno Barnard er gisteravond overigens nog goed van af. De islamitische "profeet" Mohammed, hét grote voorbeeld voor iedere moslim, liet bijvoorbeeld verschillende dichters vermoorden. Zij waren de columnisten van hun tijd en hadden gedichten geschreven die Mohammed niet bevielen. Mohammed Bouyeri volgde het voorbeeld van zijn "profeet" toen hij in 2004 Theo van Gogh ritueel afslachtte (Bouyeri probeerde Van Gogh zelfs te onthoofden).

Hieronder vindt u beeldmateriaal van zowel de gebeurtenissen in Antwerpen (video 1) als in Irvine, Californië (video 2). Op de eerste video is overigens niet zo heel veel te zien, waarschijnlijk omdat er te laat werd begonnen met filmen.

Hat tip (voor link 1) ter attentie van De Dagelijkse Standaard.


_____