donderdag 31 december 2009

Kritiek op zelfcensuur Yale University Press

.
Voor goed geïnformeerde mensen is het oud nieuws, maar Yale University Press durft geen cartoons over Mohammed af te drukken in een boek dat gaat over..... Mohammed-cartoons. Elma Drayer kaart deze trieste nederlaag voor de academische vrijheid terecht nog eens aan in een column op Trouw.nl. Zij heeft echter goed nieuws, want er zijn gelukkig mensen die dit soort zelfcensuur onacceptabel vinden:

Het enige lichtpuntje is dat de kwestie maar blijft doorzeuren. Eind november bijvoorbeeld verscheen een Statement of Principle, ondertekend door twintig organisaties – van de American Association of University Professors tot de International Publishers Association. Daarin roepen zij Yale University op tot bezinning. Als een academisch instituut van zoveel statuur, schrijven zij, het nodig vindt om wetenschappelijk werk aan te passen vanwege de theoretische mogelijkheid dat het ergens ter wereld geweld kan oproepen „dan legitimeert het censuur en zaait het
serieuze twijfel aan zijn en onze inzet voor de vrijheid van meningsuiting in het algemeen en de academische vrijheid in het bijzonder”.

Robert Spencer, onder meer bekend van Jihad Watch, schreef overigens in augustus van dit jaar een commentaar over de zelfcensuur van Yale University Press.

_____