dinsdag 29 december 2009

Universiteit van Leeds annuleert toespraak over islamitische jodenhaat

.
Op 15 maart 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

De Universiteit van Leeds heeft een toespraak over verbanden tussen het nationaal-socialisme en islamitische jodenhaat afgezegd. De toespraak zou gisteravond worden gehouden door Matthias Küntzel, maar enkele uren daarvoor werd hem verteld dat de toespraak niet zou doorgaan. Volgens de Universiteit van Leeds is de toespraak en de daarbij behorende workshop vanwege veiligheidsredenen afgelast, nadat moslims via e-mails bezwaar hadden gemaakt. Küntzel, die dezelfde toespraak voor de universiteiten van Yale en Wenen heeft gegeven, heeft de e-mails zelf gelezen. Volgens hem was er in de e-mails weliswaar sprake van grof taalgebruik, maar werd er niet echt met geweld gedreigd. Twee medewerkers van de Universiteit van Leeds beschuldigen hun werkgever dan ook van zwichten voor de bezwaren van moslims. De universiteit ontkent echter dat zij censuur pleegt en de academische vrijheid daarmee beknot. Volgens de universiteit is de toespraak alleen vanwege veiligheidsredenen afgezegd.


De actie van de Universiteit van Leeds toont overeenkomsten met het censureren van de afscheidsrede van Pieter van der Horst door de Universiteit Utrecht. Van der Horst wilde in zijn toespraak iets zeggen over jodenhaat in islamitische landen. Het universiteitsbestuur censureerde zijn toespraak, waarbij ook Bas de Gaay Fortman een rol speelde. In eerste instantie beweerde de Universiteit Utrecht dat Van der Horst zijn afscheidsrede vanwege veiligheidsredenen moest aanpassen. Vervolgens werd beweerd dat de toespraak "onwetenschappelijk" zou zijn. Beide bezwaren waren echter smoesjes. Achteraf had Van der Horst spijt dat hij onder druk van het universiteitsbestuur voor censuur was gezwicht.


_____