woensdag 9 juni 2010

Geert Wilders over doodsbedreigingen aan het adres van islam-critici

.
Afgelopen maandag was het lijsttrekkersdebat van EenVandaag. In een deel daarvan debatteerden Job Cohen en Geert Wilders over de islam. Uit dat deel van het debat komt het volgende citaat van Geert Wilders.

De heer Cohen zegt dat de islam eigenlijk niet anders is dan andere godsdiensten. En meneer Cohen, hoe kan het dan dat ik nu al bijna zes jaar lang bij ieder publiek optreden — ook nu terwijl ik tegenover u sta — het debat moet voeren met een kogelvrij vest aan en u niet? En weet u waarom dat is, meneer Cohen? Omdat mensen die kritiek durven te hebben op de islam, die worden of vermoord of die krijgen honderden doodsbedreigingen per jaar. En de mensen die dat niet doen, de mensen die knuffelen met de islam, die kunnen van hun vrijheid genieten. Ik gun dat u. Maar denkt u daar eens over na. De islam is geen vredelievende en makkelijke religie. De islam is een totalitaire, gewelddadige, intolerante religie.

Vervolgens beweert debatleider Wouter Kurpershoek dat Wilders suggereert dat hij door het softe beleid van onder meer de PvdA een kogelvrij vest moet dragen. Daarop reageert Wilders als volgt:

Zeker niet, maar wat ik wel zeg is dat de heer Cohen — door net te doen alsof de islam hetzelfde is als het christendom of het jodendom — de plank volledig mis slaat. Als ik of anderen — anderen in de samenleving — kritiek zouden hebben op het christendom of op het jodendom, dan waren wij niet met de dood bedreigd. Dan waren er geen moslims geweest die aanslagen pleegden, of dat dreigen te doen. De islam, meneer Cohen — en eindelijk open uw ogen — is iets verwerpelijks als het gaat om de rechtsstaat.

_____