donderdag 4 februari 2010

Vrij spel voor Internationale Socialisten in EenVandaag

.
Het actualiteitenprogramma EenVandaag is een co-productie van de TROS en de AVRO. Volgens nogal wat linksmensen zijn dat twee rechtse omroepen, die een ander geluid dan de VARA of de VPRO laten horen. In werkelijkheid is dat echter niet of nauwelijks het geval, wat onder meer blijkt uit het eerder genoemde EenVandaag. Dat programma biedt, net als de andere actualiteitenprogramma's van de publieke omroep, bijna zonder uitzondering linkse agitprop. De onderwerpen worden stelselmatig vanuit links perspectief bekeken, of het nou om de islam, het klimaat, ontwikkelingshulp of asielzoekers gaat.

Zo ook gisteren, toen EenVandaag aandacht schonk aan een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Volgens de rechtbank mogen Iraniërs in ons land studies volgen waarbij zij nucleaire kennis opdoen. De Nederlandse regering had in 2008, door middel van de Sanctieregeling Iran, Iraniërs juist uitgesloten van dat soort studies. Die regeling is volgens de rechtbank echter in strijd met het discriminatieverbod en er zouden geen zwaarwegende redenen zijn die het overtreden van dit verbod rechtvaardigen. Die zwaarwegende redenen zijn er uiteraard wel degelijk, ook als wereldvreemde rechters die graag negeren. Zo heeft de Abdul Khan de nucleaire kennis die hij in Nederland heeft opgedaan gebruikt om van Pakistan een kernmacht te maken. In een zelfde soort scenario zou een Iraniër zijn land aan een atoombom kunnen helpen.

De Khan-affaire werd in EenVandaag kort aangekaart. Voor de rest was de reportage echter zéér onkritisch. Zo liet men de Iraanse student Behnam Taebi aan het woord, zonder ook maar één kritische vraag te stellen. Men vermeldde bovendien niet dat diezelfde Taebi een linksradicale halvegare is, die zich als ex-moslim voordoet en samen met zijn kameraden op 27 maart 2004 de Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin herdacht. Taebi is namelijk betrokken bij de Internationale Socialisten, "een extremistisch-linkse splintergroep met diepe sympathie voor islamitische terroristen en een diep verlangen naar leninistische executiepeletons die kapitalisten en grootgrondbezitters hun gerechte straf uitdelen" (aldus een treffende omschrijving van Leon de Winter). De Internationale Socialisten hebben bovendien, net als de Iraanse president Ahmadinejad en zijn moellah-regime, een gruwelijke hekel aan Israël (een land dat zeker Ahmadinejad het liefst nog vandaag van de kaart zou vegen). Allemaal relevante informatie, zou ik zeggen, maar EenVandaag onthoudt de kijkers deze informatie.

De advocaat van Behnam Taebi kwam in de reportage van EenVandaag overigens ook aan het woord. Het betreft Jelle Klaas, die ik ook zonder zijn Palestina-sjaal meteen als linksradicaal herkende. En ook hij blijkt binnen de Internationale Socialisten actief te zijn. Lees maar eens dit portret van het extreem-linkse actieblad De Fabel van de illegaal uit 2008. Aangezien Klaas geen studie volgt waarbij hij nucleaire kennis opdoet is deze achtergrondinformatie weliswaar minder relevant, maar desondanks had EenVandaag de kijkers daarmee beter kunnen informeren.

Hoe dan ook, voor een "gezellig" TV-avondje linkse agitprop zit u goed bij de publieke omroep. En daarbij maakt het niets uit of u naar een programma van de TROS of de VARA kijkt.

_____