dinsdag 9 augustus 2011

Hafid Bouazza over de oproepen tot zelfcensuur aan het adres van Geert Wilders

.
Hieronder vindt u een passage van een interview met Hafid Bouazza, waarin de interviewer Boudewijn Geels aan hem vraagt of Geert Wilders na de terroristische aanslagen in Noorwegen zelfcensuur moet plegen (via Het Vrije Volk):

Veel commentatoren, en niet alleen linkse, menen dat Geert Wilders op z’n minst iets uit te leggen heeft. Dirk-Jan van Baar schreef: “Wilders kan niet meer de vermoorde onschuld spelen en doen alsof hij politiek niet verantwoordelijk is.” 
“Daar ben ik het niet mee eens. Wat woorden met mensen doen is niet de verantwoordelijkheid van degene die die woorden uitspreekt of opschrijft.” 
Punt?
“Ja. Punt! Moet je je dan bij alles wat je zegt op het hoofd krabben en denken: wat voor effect kan dit hebben op bepaalde gekken?” 
Soms is dat misschien raadzaam.
“Natuurlijk is het helemaal niet slecht om na te denken voor je wat zegt. Maar ik vind: zelfs de meest krasse opmerking moet kunnen, mits er niet wordt opgroepen tot geweld – dat is het allerbelangrijkst. Wat wil je anders? Moeten we elkaars handjes vasthouden en elkaar vol zijig respect en onderdanigheid bejegenen? Daar moet je toch niet aan dénken?” 
De toon van het debat hoeft niet te worden gematigd?
“Nee. De toon geeft de mate van frustratie weer. Als je niet iets matigs te zeggen hebt, waarom zou je dan een matige toon aanslaan? Nu wordt er dus gezegd – en dat is me een gruwel – dat ‘de anti-islamretoriek’ verantwoordelijk zou zijn voor Breiviks misdaad. Alsof mensen die hun omgeving hebben zien veranderen door komst van de islam die retoriek nodig hebben om die de verandering te signaleren. Voor die mensen is veel te weinig aandacht geweest.” 


Zie ook:
Breivik and the right, Douglas Murray, Spectator.co.uk, 30 juli 2011
Na Breivik: Wilders is weer de boksbal, Joost Niemöller, Joost-Niemoller.nl, 28 juli 2011
De terrorist deed het toch niet in z'n eentje, Elma Drayer, Trouw.nl, 28 juli 2011
 
_____