.
Op 5 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.
Afgelopen maandag publiceerde Lux et Libertas een artikel over De Tribune, het partijblad van de Socialistische Partij (SP). Wij wezen op het foute verleden van het blad, waarin bijvoorbeeld Sovjet-dissidenten als "fascistoïde personen" werden bestempeld. Dat De Tribune dat foute verleden niet geheel achter zich heeft gelaten blijkt uit een interview met Lothar Bisky in de meest recente uitgave van het SP-partijblad. Bisky is de voorzitter van Die Linkspartei [tegenwoordig Die Linke, red.], een fusiepartij van de PDS (de opvolger van de Oostduitse SED) en de WASG (een verzameling van West-Duitse socialisten en communisten). Het Parool publiceerde op 31 augustus 2005 een artikel over Die Linkspartei, waarin onder meer het volgende stond:
De Linkspartei heeft tenminste elf voormalige medewerkers van de Staatssicherheit, de binnenlandse veiligheidsdienst van de voormalige DDR, kandidaat gesteld voor het Duitse parlement. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse tv-zender ZDF.
In het programma Frontal21 werden gisteravond bekende namen genoemd als die van partijvoorzitter Lothar Bisky, de voormalige rector magnificus van de Berlijnse Humbolt-Universiteit Heinrich Fink, en de chansonnier Diether Dehm. Ze staan kandidaat bij de verkiezingen van volgende maand.
Fink bijvoorbeeld is in 1991 als rector ontslagen wegens 'onofficiële medewerking' met de Stasi, zoals de gevreesde geheime dienst in de Oost-Duitse communistische dictatuur werd genoemd. Later bevestigden een rechtbank en het Bondsgerechtshof de rechtmatigheid van het ontslag. Hij heeft, oordeelden de rechters, zijn eigen studenten aan de Stasi verraden.
Lothar Bisky, die naar eigen zeggen "al een jaar of acht goede contacten met de SP" heeft, was in Nederland en De Tribune vond dat een goed moment om hem te interviewen. De stijl van het interview is nauwelijks kritisch te noemen, al wordt Bisky wel aangesproken op zijn activiteiten voor de Stasi. In zijn antwoord ontkent Bisky echter dat hij voor de Stasi heeft gespioneerd. Die ontkenning is volgens Joachim Gauck niet ongewoon. In het eerder genoemde artikel in Het Parool zegt laatstgenoemde:
Voor dit soort figuren hoort liegen bij de presentatie van zichzelf. Liegen en verdraaien zijn typisch voor de soort. Maar de Staatssicherheit was geen vrijblijvend apparaat. Als hun activiteit is gedocumenteerd, heeft ze ook plaatsgevonden.
Gauck kan het weten, want hij was na de val van de DDR een tijd lang directeur van de organisatie die namens de Bondsrepubliek de Stasi-archieven beheerde.
Feit is dat Lothar Bisky in de Stasi-archieven als "Inoffizieller Mitarbeiter (IM)" voorkomt. Een IM was geen officiële agent van de Stasi, maar een informant. Bisky geeft in Duitse media toe dat hij in de Stasi-archieven weliswaar als IM voorkomt, maar beweert dat hij nooit voor de geheimdienst heeft gespioneerd. Dat is volgens deskundigen een ongeloofwaarde bewering.
Ongeacht of Bisky daadwerkelijk voor de Stasi heeft gespioneerd, hij was hoe dan ook een echte DDR-apparatsjik. Zo pleitte hij voor inzet van "massamedia" voor het "communistisch opvoeden" van burgers. Dat Bisky nog altijd sympathie voor het communisme heeft, blijkt ook uit het interview in De Tribune. Zo zegt Bisky onder meer:
Ik herhaal het nog maar eens: Duitsland is diep anticommunistisch. Niet het Oosten, want daar weten de mensen wat het communisme was. Voor tweederde van de mensen in Oost-Duitsland is socialisme iets positiefs. Maar voor hen die het níét meegemaakt hebben, is het iets bijzonder negatiefs.
Schijnbaar vindt Lothar Bisky anticommunisme dus een slechte zaak. Duitsland is overigens helemaal niet zo anticommunistisch als hij beweert. In de Duitsland wordt veel aandacht besteed aan de misdaden tijdens nazi-Duitsland, maar voor de misdaden tijdens de DDR is veel minder aandacht.
Bisky is overigens ook positief over het Chinese communisme:
Ik ben onlangs in China geweest. Shanghai en Peking, maar ook het platteland, zíjn enorm in ontwikkeling. Goed, het land heeft ontelbare problemen en ik zal geen enkel probleem bagatelliseren. Ik denk dat ook de politieke leiding weet hoe erg het met het milieu gesteld is en welke sociale misstanden er plaatsvinden. Maar kennelijk is het communisme hier toch ook in staat om productieve krachten te ontwikkelen.
De voormalige DDR-apparatsjik wil schijnbaar niet zien dat het in China pas economisch beter gaat sinds het regime meer economische vrijheid (lees: kapitalisme) heeft toegestaan.
Het interview in De Tribune is een typisch gesprek van gelijkgestemden. De interviewers Rob Janssen en Elma Verhey laten duidelijk blijken dezelfde denkbeelden als Lothar Bisky te hebben. Dat zegt heel veel over het partijblad van de SP, zeker omdat Elma Verhey de hoofdredacteur van het blad is.
_____