.
Op 7 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Destijd luidde de titel Siegfried Buback dertig jaar geleden door RAF vermoord. Bij deze de herpublicatie, onder de nieuwe titel De moord op Siegfried Buback.
Het is vandaag dertig jaar geleden dat Siegfried Buback door de Rote Armee Fraktion (RAF) werd vermoord. Hij was Generalbundesanwalt, de hoogste federale officier van justitie. Bij de aanslag op Buback werd ook zijn chauffeur Wolfgang Göbel vermoord. Georg Wurster, een ambtelijke begeleider, overleed zes dagen later aan zijn verwondingen.
De aanslag op Buback was de eerste spectaculaire terroristische actie van de tweede generatie van de RAF. De eerste generatie - onder leiding van Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof - had in 1970 de oorlog verklaard aan de West-Duitse Bondsrepubliek. Twee jaar later zat de eerste generatie RAF-terroristen grotendeels achter tralies, maar de relatieve rust zou dus niet lang duren. De moord op Buback was het begin van een reeks aanslagen, waarbij vooral het justitieel apparaat het doelwit was.
Buback wist dat hij gevaar liep, want Gudrun Ensslin had hem als toonbeeld van "de post-fascistische politiestaat" bestempeld. Buback werd vermoord door Günter Sonnenberg, Christian Klar en Knut Folkerts, maar het is tot op heden niet duidelijk wie van de drie de dodelijke schoten heeft gelost. Brigitte Mohnhaupt, die recent uit de gevangenis werd vrijgelaten, was overigens ook betrokken bij de aanslag.
_____