.
Op 2 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Destijds luidde de titel Het partijblad van de SP blijft 'De Tribune' heten. Bij deze de herpublicatie, onder de nieuwe titel SP verheerlijkte Stalin en Mao.
SP'ers van het eerste uur kunnen opgelucht adem halen. Hun partijblad behoudt de naam De Tribune. Vorig jaar werd er nog over nagedacht om de naam te veranderen, omdat die te veel associaties oproept met de Communistische Partij van Nederland (CPN). De Tribune was voor de Tweede Wereldoorlog namelijk ook de naam van het partijblad van de CPN. Bovendien roept de naam associaties op met ongure communistische regimes. De Socialistische Partij, die sowieso al een fout communistisch verleden heeft, liet vorig jaar in haar partijblad blijken dit soort associaties niet al te prettig te vinden.
In de meest recente HP/De Tijd kan men echter lezen dat Elma Verhey, hoofdredacteur van het SP-partijblad, vindt dat het blad De Tribune mag blijven heten. HP/De Tijd baseert zich daarbij op een artikel in De Tribune van maart dit jaar. Volgens Verhey zou het socialistische maandblad nagenoeg vrij van communistische smetten zijn geweest: "(...) er is in déze serie Tribunes geen goed woord over bijvoorbeeld Stalin gevallen."
De bewering van Elma Verhey is echter niet waar. Tot 1977 werden de lezers van De Tribune maandelijks getrakteerd op redactionele aansporingen om Stalin-klassiekers als Over het dialectisch en historisch materialisme en Over de partij bij de SP te bestellen. Tot en met 1974 was het hoofd van Stalin (samen met de hoofden van Marx, Engels, Lenin en Mao) verwerkt in het logo van het blad. Dat meldde HP/De Tijd vorig jaar al, toen men onder de titel Control & delete aandacht besteedde aan de geschiedenis van De Tribune. Men moet daarbij beseffen dat de misdaden van Stalin in de jaren zeventig al decennia lang bekend waren.
In hetzelfde artikel in HP/De Tijd (21 juli 2006) werd ook gemeld dat in 1976, toen Mao overleed, de partijleiding van de SP een rouwtelegram naar de Chinese ambassade stuurde. Dat telegram werd in De Tribune gepubliceerd. Mao, net als Stalin een communistische massamoordenaar, werd door de SP destijds bewonderd. Toen de Socialistische Partij in 1972 werd opgericht (toen werd de naam overigens nog fonetisch geschreven als Socialistiese Partij) was haar ideologie immers vooral door het maoïsme beïnvloed. Daaraan zou jaren niets veranderen.
Een andere misdadig standpunt van de SP in de jaren zeventig heeft betrekking tot haar houding jegens Sovjet-dissidenten. Nog in 1977 werden Andrej Sacharov en Aleksandr Solzjenitsyn door De Tribune omschreven als "fascistoïde personen".
_____