zondag 10 januari 2010

Eelco Bosch van Rosenthal etaleert zijn ignorantie

.
Het had niet veel gescheeld of de Nigeriaanse moslimterrorist
Umar Farouk Abdulmutallab had 289 mensen vermoord op een vlucht van Schiphol naar Detroit. Zijn mislukte aanslag zou niet alleen bijna 300 mensen het leven hebben gekost, maar ontzettend veel leed bij honderden nabestaanden hebben veroorzaakt.

Daaraan besteedt Eelco Bosch van Rosenthal, de VS-correspondent van het NOS Journaal, in een artikel op zijn weblog echter geen aandacht. In plaats daarvan stelt hij aan een moskeebestuurder uit Dearborn (in de buurt van Detroit) de vraag "wat hem nou het meest dwarszit - het feit dat dit soort mensen aanslagen pleegt of dat de islam wordt gestigmatiseerd". Daarbij schijnt Bosch van Rosenthal zelf niet stil te staan bij de vraag of de islam ten gevolge van dit soort jihadistische "incidenten" ├╝berhaupt wel wordt gestigmatiseerd. Schijnbaar wil Bosch van Rosenthal niet erkennen dat de islam een gewelddadige politiek-religieuze ideologie is, waarin terreur—en dan met name jegens niet-islamieten—juist wordt aanbevolen.

Zou de journalist van het NOS Journaal wel beseffen dat de koran en de hadith islamieten juist oproepen tot geweld, met name jegens niet-islamieten? Zou Bosch van Rosenthal wel weten dat door—of in opdracht van—de islamitische "profeet" veel moorden zijn gepleegd, onder meer op de mannen van de joodse Banu Qurayza-stam en de zwangere dichtster Asma Bint Marwan? Waarschijnlijk niet. De journalisten van het NOS Journaal zijn over het algemeen immers niet al te best ge├»nformeerd.

Eelco Bosch van Rosenthal maakt het echter nog bonter. In de laatste alinea van zijn blog-artikel trekt hij zich het lot van Abdulmutallab aan. Hij vraagt zich af "waarom die jongen in hemelsnaam zijn leven zo vergooid heeft". Met deze vraag toont de VS-correspondent van het NOS Journaal nogmaals zijn ignorantie aan.

Ik citeerde laatst Toby Harnden, die schreef dat veel Amerikanen Barack Obama bij zijn kraag willen pakken en hem "Het is de jihad, domoor" willen toeschreeuwen. Eigenlijk zou het NOS Journaal een hoofdredacteur moeten hebben die dat bij Bosch van Rosenthal zou doen.

_____