zondag 20 november 2011

Naema Tahir hekelt manipulatie NOS en 'broodje aap'-verkopers van schrijvende pers

.
Met dank aan Politiek Incorrect Blog vindt u hieronder een gesproken column van Naema Tahir over de manipulatieve NOS en intellectueel luie SvJ-kneusjes van andere media. Onder de video vindt u tevens de tekst van de column. Normaal gesproken publiceer ik zonder toestemming geen volledige teksten van anderen, maar vanwege het maatschappelijke belang maak ik een uitzondering. De zogenaamd "onafhankelijke" en "betrouwbare" NOS heeft immers ontzettend veel invloed op goedgelovige mensen en gaat daar niet met een verantwoordelijke manier mee om. Hoofdredacteur Marcel Gelauff is bovendien niet vatbaar voor kritiek. Dat is ronduit schandalig, want Gerlauff en consorten financieren hun manipulatieve, linkse propaganda met belastinggeld.
Er is enige ophef over PVV-Kamerlid Dion Graus. Deze pleitte recentelijk in de Tweede Kamer voor invoering van een 'perspolitie', om de 'hufterigheid' en 'schofterigheid' van journalisten aan te pakken. En masse is iedereen over hem heengevallen. Daar heb je die gekke Graus weer. Dat is toch die man die in de commissie De Wit zat, maar niet eens wist dat de ABN genationaliseerd is? En dan nu dit weer! Ha, ha, wat een sukkel!
Vrijwel niets is echter wat het lijkt. Zeker niet in de media. Bijna iedereen heeft wel in de krant gelezen dat Graus aan voormalig ABN Directeur Schmittmann vraagt ‘of het niet verstandiger was geweest als de ABN was genationaliseerd’. Waarop de laatste, volgens sommige journalisten verbijsterd en geamuseerd, antwoordt: ‘Maar de ANB is genationaliseerd’. De NOS is zo vriendelijk geweest het betreffende stukje uit de veel langere ondervraging te knippen en apart op het internet te zetten, zodat iedereen het snel even kan aanklikken en zelf ook kan zien wat een sukkel die Graus is. Succes gegarandeerd.
Helaas klopt er van het hele verhaal niets. Maar daar kom je alleen achter als je de moeite neemt de hele ondervraging van Schmittmann door Graus te bekijken. Die staat ook op het internet. Wie dat doet zal tot zijn schaamte bemerken dat Graus een hele andere vraag stelt. Namelijk of het niet verstandiger was geweest alleen de ABN en niet de overige Nederlandse Fortis delen te nationaliseren. Een idiote vraag is dit zeker niet. Het is het antwoord van Schmittmann dat niet adequaat is. Niet de vraag van Graus.
Ik ben geen sympathisant van de PVV. Maar eerlijk is eerlijk. Hier gebeuren dingen die niet deugen. Hier wordt iemand doelbewust zwartgemaakt. De NOS speelt hier een dubieuze rol. Evenals de overige media, die het apenverhaal klakkeloos verspreiden. Zo ga je ook uit pure frustratie roepen om een perspolitie, zoals Graus deed.
Geen serieus voorstel natuurlijk. Maar het legt wel de vinger op de wonde plek. Want dat er een probleem is met de media staat vast. Heel veel macht en bijna geen verplichting om daar verantwoordelijk mee om te gaan. Dat is de kern van het probleem.
Minister Donner zei ooit terecht dat ‘in elke andere tak van bedrijvigheid, waarvan de kwaliteit van zo groot belang is voor de samenleving, de wetgever allang had ingegrepen’. Een perspolitie gaat wat ver. Maar waarom niet, zoals geopperd door professor Barendrecht uit Tilburg, de media aansprakelijk maken voor de reputatieschade die ze aanrichten? Dat zou de objectiviteit van de nieuwsgaring flink bevorderen.
 

Zie ook:
Dossier NOS Nieuws
Dossier journalistiek
 
_____