vrijdag 23 juli 2010

Extreem-linkse scene onder invloed van voormalige RAF-terroristen


Op 11 mei 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

Afgelopen woensdag heeft de Duitse politie op grote schaal huiszoekingen verricht in woningen, kantoren, "culterele centra" en winkels die in handen zijn van links-extremisten. De huiszoekingen vonden plaats in het kader van een onderzoek naar twee extremistische groeperingen, die volgens het Duitse Openbaar Ministerie onder verdenking staan terroristische organisaties te zijn. Beide organisaties hebben aanslagen gepleegd en zijn verantwoordelijk voor doodsbedreigingen. Bovendien waren er plannen om aanslagen te plegen tijdens de G8-top op 8 juni in Heiligendamm.

De voorzitter van de Duitse vakbond van politieagenten waarschuwt dat de extreem-linkse scene onder invloed staat van vrijgelaten terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF). Tijdens extreem-linkse bijeenkomsten op 1 mei ("de dag van de arbeid") waren de voormalige RAF-terroristen
Inge Viett en Ralf Reinders aanwezig.

Inge Viett — die betrokken was bij meerdere gewelddadige acties — dook meerdere keren onder in de DDR. Na de val van het Oostblok werd zij in 1990 in Magdeburg gearresteerd. Viett werd in 1992 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf, maar in 1997 mocht zij al de gevangenis verlaten. Daarna publiceerde zij anti-kapitalistische geschriften.

Ralf Reinders — zoon van een Nederlander — was eigenlijk geen lid van de RAF zelf, maar wel van de aan de RAF gelieerde terreurgroep 2. Juni. Ook hij pleegde verschillende aanslagen. Reinders werd in 1978 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. In 1990 werd hij vrijgelaten. Tijdens een extreem-linkse bijeenkomst op 1 mei in Berlijn dit jaar sprak hij de jonge garde toe, waarop deze met applaus reageerde.

Claudia Roth, de voorzitter van Die GrĂ¼nen (de Duitse versie van GroenLinks), reageerde overigens als door een wesp gestoken op de waarschuwing van de voorzitter van de Duitse vakbond van politieagenten. Volgens haar "criminaliseert" hij de linkse scene. Roth heeft bovendien kritiek op de huiszoekingen.

_____