woensdag 21 juli 2010

Amerikaanse journalisten hielden Wright-affaire doelbewust in doofpot


Twintig jaar lang luisterde Barack Obama naar de preken van de racistische dominee
Jeremiah Wright van de Trinity United Church of Christ (een kerk die overigens met Hamas sympathiseert). Tegen een journaliste van de Chicago Tribune zei Obama in 2007 dat Wright niet alleen een "klankbord" voor hem was, maar ook dat Wright zijn "moreel kompas gekallibreerd" hield. Wij hebben het hier over een complotdenker die in een van zijn preken beweerde dat de Amerikaanse overheid het HIV-virus heeft ontwikkeld om een "genocide op gekleurde mensen" te plegen. En zo predikte Wright talloze vergelijkbaar walgelijke opinies.

Het is zeer opmerkelijk dat Barack Obama überhaupt nog presidentschapskandidaat kon blijven nadat de inhoud van de preken van zijn "spirituele mentor" bekend werden. Al in 2007 was er op FOX News en allerlei weblogs uitvoerig aandacht besteed aan Obama en Wright. Toen het centrum-linkse ABC News in maart 2008 haar kijkers over Obamas dominee
informeerde, lag het in de lijn der verwachting dat de kandidatuur van Obama onhoudbaar zou worden. Zeker toen Obama een maand later tijdens een TV-debat op ABC News (tijdens de campagne voor de Democratische voorverkiezingen) kritische vragen over zijn dominee kreeg gesteld. Nogal onverwachts overleefde Obama deze kritische etappe op weg naar het presidentschap. Opvallend was dat de mainstream media — afgezien van ABC News — toen nauwelijks woorden vuil maakten aan het verwerpelijke gedachtegoed van Wright (die destijds nog de dominee van Obama was). Voor zover Wright überhaupt ter sprake kwam, bagatelliseerde men diens uitspraken en vergoelijkte men de band tussen hem en Obama. Dit was zeker niet gebeurd als bijvoorbeeld de Republikeinse presidentschapskandidaat John McCain twintig jaar lang naar de preken van een racist had geluisterd. Dit was ook niet gebeurd als Barack Obama zelf een Republikein was geweest.

Hoewel de mainstream media in de Verenigde Staten grotendeels (centrum-)links zijn, beweren zij steeds geen politieke campagnes te voeren. Het heeft er echter alle schijn van dat een groot deel van het Amerikaanse journaille de Wright-affaire om politieke redenen in de doofpot probeerde te houden. Ook journalisten zijn immers gevoelig voor
groupthink, zeker als op de werkvloer bijna alleen maar gelijkdenkenden rondlopen (zoals bijvoorbeeld op de redactievloer van het NOS Journaal, om maar eens een Nederlands voorbeeld te geven). The Daily Caller is in het bezit van documenten waaruit blijkt dat sommige journalisten de Wright-affaire doelbewust in de doofpot probeerden te stoppen. Journalisten van onder meer Time en Politico correspondeerden daarover met elkaar via Journolist (een Google-discussiegroep die tegenwoordig niet meer bestaat). Zo werd er via Journolist geopperd de Wright-affaire simpelweg te negeren. Spencer Ackerman van the Washington Independent adviseerde zijn collega's daarentegen de racisme-kaart te spelen, door Republikeinen die de nauwe band tussen Obama en Wright zouden aankaarten "racisten" te noemen.

Zo ging de pro-Obama-propaganda tijdens de presidentschapscampagne veel verder dan voor mogelijk gehouden. Met enig gevoel voor sensatie hebben sommigen het zelfs over een complot. In de onderstaande video bespreken Megyn Kelly (FOX News) en Neil Patel (The Daily Caller) de onthullende correspondentie, waaruit blijkt dat sommige journalisten van de mainstream media doelbewust de Wright-affaire in de doofpot probeerden te houden.



_____