zaterdag 13 februari 2010

'Mein Kampf' was bestseller in Turkije

.
Op 22 januari besteedde ik aandacht aan een passage uit een artikel van Nahed Selim, waarin zij er op wees dat Mein Kampf populair is in islamitische landen. Zo is het boek van Adolf Hitler populair in Libanon, een land dat met name in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd geïslamiseerd (tegenwoordig is ongeveer zestig procent van de Libanese bevolking islamiet). Bovendien stond het boek in 1999 op de zesde plaats van de Palestijnse bestsellerlijst.

Ook in Turkije, volgens nogal wat mensen een "modern" islamitisch land, behoorde Mein Kampf enkele jaren geleden tot de best verkochte boeken. Hitlers boek was in Turkije altijd al in veel boekenwinkels te verkrijgen, maar toen dertien Turkse uitgeverijen het boek van Adolf Hitler opnieuw uitbrachten, stonden er stapels van dat boek in de boekenwinkels. Het aanbod sloot aan op de vraag, want het boek vloog destijds over de toonbank. In maart 2007 stond Mein Kampf zelfs op de derde plaats van de Turkse bestsellerlijst. Daaraan kwam in augustus 2007 een einde. De Duitse deelstaat Beieren (die de auteursrechten op Mein Kampf bezit) liet toen, via Turkse rechtbanken, de druk en de verkoop van Hitlers boek verbieden. Het is overigens de vraag of dat verbod in een land als Turkije wordt gehandhaafd.

In islamitische landen buiten het Midden-Oosten is het Mein Kampf ook populair, bijvoorbeeld in Bangladesh (waar ruim tachtig procent van de bevolking moslim is). De populariteit van Hitlers boek is dus geen typisch Midden-Oosters fenomeen. Het is veel meer een islamitisch fenomeen. De jodenhaat in Mein Kampf sluit namelijk goed aan op de jodenhaat in de koran, volgens islamieten "het letterlijke Woord van Allah". En ook de hadith, volgens moslims de overleveringen van de daden en uitspraken van de "profeet" Mohammed, staat vol met jodenhaat.

_____