dinsdag 22 mei 2012

Leon de Winter over de tirannie van de Europese Unie

.
Als eenzame eurocriticus was Leon de Winter recent te gast op een congres in Aken, dat in het kader van de jaarlijkse uitreiking van de eurocratische Karelsprijs werd gehouden. De Winter beschrijft zijn ervaringen in de column Weg met de tirannie van het Brusselse commissariaat, die afgelopen zaterdag in De Telegraaf werd gepubliceerd. Zo citeert hij een veelzeggende opmerking van Hannes Swoboda, de fractievoorzitter van de Socialisten & Democraten (inclusief de PvdA) in het Europees Parlement: 

Wat is de EU? Dat is een bureaucratie op zoek naar een natie, zo werd me duidelijk. Ambitieuze politici hebben de instituties gemaakt, en niet eens op basis van slechte bedoelingen (’nooit meer oorlog’, en dergelijke), en nu zijn die instituties bezig nationale soevereiniteit naar zich toe te halen. Dat is een sluipend proces. Ik zei op dat congres dat ik Nederland niet wilde overlaten aan Brusselse bureaucraten, waarop Swoboda me toeriep: ’Holland heeft al lang geen soevereiniteit meer!’ 

Zo kijkt dus de leider van de sociaaldemocraten en de democraten in het Europees Parlement tegen Nederland aan. We zijn al geen natiestaat meer, beweert Swoboda. Brussel heeft het al voor het zeggen in ons land. Wie heeft ons daarom gevraagd? Niemand. En toch breken onze politici stukje bij beetje onze soevereiniteit af. 

De column van Leon de Winter is overigens niet alleen in De Telegraaf, maar ook op Het Vrije Westen en De Dagelijkse Standaard gepubliceerd. Lezen, die column!


Zie ook: 
De obsessie met politieke eenwording (pdf), Thierry Baudet, NRC Handelsblad, 18 mei 2012
'Lidstaten EU moeten soeverein blijven', Marcel van Hamersveld, Volkskrant.nl, 8 juli 2011
Hoe soeverein is Nederland eigenlijk nog?, Paul Lieben, Elsevier.nl, 9 juni 2011

_____