woensdag 15 februari 2012

Verder verlies soevereiniteit door permanent steunfonds voor euro (ESM)

.
Uit het onderstaande citaat van Syp Wynia (Elsevier, 21 januari 2012) blijkt dat het Nederlandse parlement nog meer macht gaat verliezen.
In de loop van dit jaar gaat er in Luxemburg een permanent steunfonds voor de euro van start, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat al met al zo’n 1.000 miljard euro kan uittrekken om probleemlanden van ruggesteun te voorzien. Dat ESM kan een land als Nederland dwingen om bij te storten als het dat nodig vindt. Weigeren kan niet, wat meteen het einde betekent van het budgetrecht van onze Tweede Kamer.
Mark Rutte (VVD) en Jan Kees de Jager (CDA) verkwanselen onze soevereiniteit. In de politiek komen kritische geluiden alleen van de PVV en de SP. Op uitzonderingen als Wynia na, laten journalisten het al helemaal afweten. Exemplarisch zijn de vragen die RTL Z-journalisten stellen, als de aanpak van de eurocrisis dagelijks ter sprake komt. Het woord soevereiniteit valt niet of nauwelijks en het democratische gehalte van de marionettenregeringen van Griekenland en Italië wordt zelden ter discussie gesteld.

Zie ook:
Dossier Europese Unie
Dossier economie

_____