zaterdag 26 november 2011

Sterke comeback van Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich

.
Na een miserabele start van zijn campagne, doet de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich het goed in de peilingen. Dat heeft alles te maken met zijn sterke optredens in de afgelopen weken. Zijn collega-kandidaat Herman Cain verloor daarentegen steun. Niet alleen aantijgingen van seksuele intimidatie zijn debet daaraan. De afgelopen weken bleek Cain over te weinig inhoud te beschikken inzake buitenlands beleid. Door Gingrichs opkomst en Cains neergang, blijven er op dit moment twee koplopers over: Gingrich en Mitt Romney. Het is echter geen gelopen race, want er kan de komende maanden nog veel gebeuren.

Vier dagen geleden was er een debat tussen de acht overgebleven Republikeinse presidentskandidaten. Onderwerp van het debat was nationale veiligheid. Newt Gingrich maakte – zoals de laatste tijd van hem gewend – een sterke indruk. Dat bleek onder meer toen de Patriot Act te sprake kwam, een antiterreurwet die vooral tijdens het Bush-tijdperk controversieel was. Nu Barack Obama president is, zijn linkse activisten en de – eveneens linkse – mainstream media overigens opvallend stil over die wet. Tegenwoordig schreeuwen dan ook alleen linksradicalen en islamisten nog moord en brand over de Patriot Act.

Hieronder vindt u een video waarin Gingrich uitlegt waarom de Patriot Act noodzakelijk is, terwijl zijn collega-kandidaat Ron Paul zich zelf voor schut zet. Laatstgenoemde beweert namelijk dat het Amerikaanse strafrecht voldoet en er geen antiterreurwet nodig is. Ter illustratie haalt hij nota bene Timothy McVeigh aan. Deze Amerikaanse terrorist pleegde in 1995 een bomaanslag in Oklahoma City, waarbij 168 mensen omkwamen (waaronder 18 kinderen).
_____