donderdag 9 december 2010

Kathleen Ferrier heeft de schijn tegen


Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken
Ben Knapen (CDA) wil 50 miljoen extra bezuinigen op non-gouvernementele organisaties (NGO's) in de "ontwikkelingshulp"-sector. Zijn partijgenoot Kathleen Ferrier wil dat Knapen die NGO's — zoals Oxfam Novib, Cordaid en ICCO — zoveel mogelijk ontziet.

Ferrier speelt als Kamerlid wel vaker de rol van lobbyist voor organisaties die zich met "ontwikkelingshulp" bezig houden. Zou er wellicht sprake zijn van belangenverstrengeling, zoals eerder bleek bij allerlei
CDA-kopstukken die zich tegen het nieuwe kabinet keerden? De schijn van belangenverstrengeling is er in ieder geval, zo blijkt uit een artikel van Eric Vrijsen in Elsevier (4 december 2010):

[Ferrier] is tegenstander van dit kabinet. De partijtop houdt haar met moeite binnenboord. Oud-ontwikkelingswerker Ferrier zal haar positie uitbuiten en proberen de bezuinigingen te verzachten.

Tegelijkertijd speelt de oppositie alle ballen via Ferrier. Ze was al eerder CDA-woordvoerder voor arme landen en er liggen volop moties waarin Ferrier opriep om uitbundig aan ontwikkelingshulp te doen, liefst ook via clubs als Oxfam-Novib, ICCO en
Cordaid, waarvoor Ferrier vroeger werkte.

Het is bovendien waarschijnlijk dat Kathleen Ferrier na haar Kamerlidmaatschap alweer in de "ontwikkelingshulp"-sector terecht komt. Dit soort politici krijgen in die sector namelijk vaak werk aangeboden (denk bijvoorbeeld aan Max van den Berg en Farah Karimi). Stelt Ferrier — door haar lobbywerk in de Tweede Kamer — alvast haar toekomstig baantje bij Oxfam Novib, Cordaid of ICCO veilig? Dat is zeker niet uit te sluiten. In ieder geval heeft zij de schijn tegen.


Zie ook:


Rosenthal boos over geldsteun ICCO aan anti-Israëlclub


Aan Oxfam Novib, Farah Karimi

Oxfam Novib steunde ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’ van Milli Görüs

Oxfam Novib subsidieerde de extremistische oprichter van Nederland Bekent Kleur

Oxfam is knettergek

Ontwikkelingswerk loont – voor hulpverleners

$2300 miljard aan ontwikkelingshulp

Geven is emotie


_____