dinsdag 9 maart 2010

Glenn Beck vliegt uit de bocht

.
De "gemiddelde" Europese journalist schetst in zijn of haar berichtgeving doorgaans een vertekend beeld over de politiek in de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor veel Nederlandse Amerika-correspondenten, zoals Eelco Bosch van Rosenthal, Erik Mouthaan en Willem Lust.

Andersom is het niet anders. De "gemiddelde" Amerikaanse journalist schetst doorgaans een vertekend beeld over de Europese politiek, zeker als het geen Engelstalig land betreft (de taalbarriëre vormt in dat geval een extra probleem, aangezien de meeste Amerikaanse journalisten nou niet bepaald goed zijn in vreemde talen).

Glenn Beck van FOXNews vormt daarop geen uitzondering. Met betrekking tot de Amerikaanse politiek is hij goed geïnformeerd, al wil hij af en toe nogal theatraal erover berichten (dat is enigszins zijn stijl). Hij heeft echter geen kaas gegeten van de Europese politiek. In het onderstaande filmpje vliegt Beck uit de bocht als hij Geert Wilders niet alleen als "extreem-rechts" bestempelt, maar hem tevens impliciet een fascist noemt. Hetzelfde doet Beck overigens met de Franse politicus Dominique de Villepin, nota bene een partijgenoot van de Franse president Nicolas Sarkozy (die Beck daarentegen terecht onder "centrum-rechts" schaart).Dat Geert Wilders geen fascist is bewees hij recent nog maar eens, toen hij door Laura Emmett van RussiaToday werd geïnterviewd:Video 1 via hoeiboei.
Video 2 via
Vlad Tepes.

_____