donderdag 11 februari 2010

Mahmoud Abbas en consorten corrupt als de pest

.
Via keesjemaduraatje vond ik een artikel van Yochanan Visser over massale corruptie op de Westoever, waar de Palestijnse autoriteit (lees: Fatah) het voor het zeggen heeft. Die corruptie begon al onder Yasser Arafat en ging na diens dood voort onder zijn opvolger Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen. Volgens het NOS Journaal is Abbas overigens iemand die "gematigd" is. Een opvallende bewering, aangezien diezelfde Abbas bijvoorbeeld een proefschrift schreef waarin hij het aantal slachtoffers van de holocaust op "slechts enkele honderdduizend" schatte. Toen de relatief onbekende Abbas in 2003 door Arafat als premier werd benoemd, werd de kijkers van het NOS Journaal die relevante informatie echter onthouden. Gelukkig vindt Yochanan Visser het wel belangrijk zijn lezers goed in te lichten. Een passage uit het reeds genoemde artikel:

De voormalige chef van het anti-corruptie departement van de Palestijnse Inlichtingendienst Fahmi Shabaneh, deed onlangs een boekje open over de corruptie in de Palestijnse Autoriteit onder Aboe Mazen. Hij liet zijn onthullingen vergezeld gaan van de waarschuwing dat de corruptie uiteindelijk tot de Hamas overname van de West Bank zou leiden. De Palestijnse bevolking zou schoon genoeg hebben van de corruptie in de Palestijnse Autoriteit (PA). Hij
waarschuwde voor een herhaling van het Gaza scenario.

Herziening
De waarschuwing van Shabaneh is reëel en dient tot herziening van het EU-beleid ten opzichte van de PA te leiden. Shabaneh werkte al sinds 1993 bij de inlichtingendienst en zijn onthullingen sluiten aan bij wat eerder bekend werd onder het bestuur van Yasser Arafat. Hij werd in 2009 ontslagen nadat hij een seks schandaal rond een van Mazen’s vertrouwelingen aan het licht bracht. Shabaneh werd 100.000 dollar geboden om te zwijgen over het schandaal.

In het interview vertelt hij dat Aboe Mazen zich omringd heeft met officials die een lang verleden hebben met corruptie. De tientallen gevallen van corruptie die Shabaneh onthulde, werden vrijwel allemaal in de doofpot gestopt. Hij zegt dat veel PA-kaderleden na de tekening van de Oslo-akkoorden in Israël arriveerden met een paar duizend dollar op zak en dat dezelfde kaderleden nu veelal miljonairs zijn.

Gelukkig voor Abbas en consorten kunnen zij de massale corruptie voorlopig met behulp van Amerikaans en Europees belastinggeld in stand houden. Mede mogelijk gemaakt door de lobby van lieden als Jimmy Carter en Dries van Agt.

_____