donderdag 14 januari 2010

Pauw en Witteman adoreren domme aardappelkop

.
Een treffend citaat van Martien Pennings, die elders op het web het optreden van Jan Marijnissen bij Pauw & Witteman (gisteren) beschrijft:

Een zee van ruimte kreeg Jan, die steeds meer de ouwe aardappelkop van Churchill imiteert, maar geen gram van diens intelligentie bezit.

Toch hingen Jeroen Pauw en Paul Witteman aan de lippen van Marijnissen, die recent overigens liet weten dat Tweede Kamerleden langer in de Kamer moeten blijven zitten, om zo "historisch besef" te ontwikkelen. Dat laatste zorgde ervoor dat ik op De Dagelijkse Standaard daarop als volgt reageerde:

Als íemand niet over een gebrek aan historisch besef bij anderen mag klagen, is het wel Jan Marijnissen zélf. Hij was het immers die eind jaren zeventig als een “Rode Jehova-getuige” met een partijblad langs de deuren ging waarin Jozef Stalin werd verheerlijkt en waarin Stalins geschriften werden aangeprezen (die men via hetzelfde blad, “De Tribune”, overigens ook kon bestellen). Dat was dus decennia nádat de Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov de massamoorden en persoonscultus van Stalin aan de kaak had gesteld (in 1956). Over een gebrek aan historisch besef gesproken.


Het is sowieso een gotspe dat Marijnissen in ons land als een “gerespecteerd politicus” bekend staat (de rol van de onkritische, linkse journalistiek heeft daarbij uiteraard een grote rol gespeeld).

Het is geen toeval dat Pauw en Witteman de door hen geadoreerde Marijnissen daarover nooit serieus aan de tand hebben gevoeld. De twee salon-socialisten waren immers niet voor niets genomineerd voor de Maartje van Weegen-bokaal (die overigens werd gewonnen door Sander van Hoorn van het NOS Journaal).

_____