dinsdag 27 juli 2010

De nationaal-socialisten van de Nederlandse Volks-Unie


Op 16 mei 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

De nationaal-socialistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) werd in 1971 opgericht. Het gedachtegoed van de NVU kenmerkt zich door jodenhaat, racisme, anti-kapitalisme, anti-liberalisme, anti-Amerikanisme, anti-Israëlisme en anti-globalisme. De bekende neo-nazi Joop Glimmerveen was verschillende malen partijvoorzitter (van 1974 tot 1981, van 1983 tot 1987 en van 1996 tot 2001). Glimmerveen kwam regelmatig in het nieuws, bijvoorbeeld toen hij in november 1996 zei dat alle buitenlanders meteen Nederland zouden moeten verlaten behalve GroenLinks-Tweede Kamerlid Tara Singh Varma, die eerst 5 jaar werkkamp zou moeten krijgen. Het Openbaar Ministerie vervolgde hem voor die uitspraken, maar de Hoge Raad vond de bewijsvoering ondeugdelijk.

Sinds 1996 speelt Constant Kusters een prominente rol binnen de Nederlandse Volks-Unie. Hij was het die samen met Eite Homan in 1996 Glimmerveen vroeg om weer voorzitter te worden. Toen Glimmerveen in 2001 zijn voorzitterschap beëindigde, volgde Kusters hem op. In maart 2003 hield de NVU een demonstratie in Apeldoorn, waarbij de deelnemers niet alleen vlaggen met swastika's droegen, maar ook een Iraakse vlag. Hiermee wilde de NVU haar solidariteit tonen met de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Een aantal Duitse neo-nazi's nam ook deel aan de demonstratie. Ook hun boodschap was duidelijk, aangezien zij een spandoek met de tekst "Kein Blut Für Öl" meedroegen. Niet veel later werd het regime van Saddam Hoessein ten val gebracht door een troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten (een land waaraan nationaal-socialisten niet alleen vanwege het Amerikaanse kapitalisme een gruwelijke hekel hebben, maar tevens vanwege de prominente rol die de VS speelden bij de val van nazi-Duitsland).

Toen de Nederlandse Volks-Unie in 2006 in sommige plaatsen mee deed aan gemeenteraadsverkiezingen viel overigens op hoeveel mensen zich in een groot deel van het gedachtegoed van de NVU kunnen vinden. In de plaatsen waar de NVU aan de verkiezingen deelnam gaf Stemwijzer.nl namelijk in 20 procent van de gevallen de NVU als stemadvies. Dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk, gezien het kleine verschil tussen het nationaal-socialisme en het zo populaire socialisme.


Bronnen:

Wikipedia: Nederlandse Volks-Unie

Wikipedia: Joop Glimmerveen

Nazi’s voor de vrede, Peter Verkooijen, Libertarian.nl, 1 april 2003

20 procent komt met stemwijzer op NVU, NieuwNieuws.nl, 3 maart 2006

Was Hitler links?, Marcel Roele, HP/De Tijd, 29 april 2005


Zie ook:

Stem wijzer

NVU gaat demonstreren met SP idealen

het ware socialisme

Waren de Nazi's kosmonauten?


_____