vrijdag 17 mei 2013

Ayaan Hirsi Ali mag 'als zij dood wil' Submission II maken van Anouk

.
Dit jaar vertegenwoordigt Anouk Nederland bij het Eurovisiesongfestival. Persoonlijk heb ik een hekel aan de zangeres uit Den Haag. Dat heeft niets met haar muziek te maken. De reden voor mijn afkeer is een verwerpelijke uitspraak van Anouk, waaruit bleek dat zij een verwerpelijke opvatting over de vrijheid van meningsuiting heeft. In 2004 maakte Ayaan Hirsi Ali — samen met Theo van Gogh — de film Submission, over de onderdrukking van vrouwen binnen de islam. In het programma Barend & Van Dorp gaf Anouk haar mening daarover: 


De stelling luidt dus "Ik ben voor een verbod op Submission II". Anouk is gelukkig tegen een verbod, waar nota bene de jurist Robert Moszkowicz voor is. Vervolgens maakt Anouk echter duidelijk dat zij desondanks een verwerpelijke opvatting over de vrijheid van meningsuiting heeft. Op de vraag waarom zij niet voor een verbod is, reageert zij — zoals u heeft kunnen zien — als volgt: "Waarom wel? Dat moet zij toch zelf weten? Als zij dood wil, dan is dat toch haar wens?"

Dat is een verwerpelijke uitspraak. Alsof Ayaan Hirsi Ali zelf voor de dreiging uit islamitische hoek kiest. Dat is uiteraard niet het geval. De islamcriticus uit enkel haar mening (in dit geval door middel van een film). Geen enkele mening rechtvaardigt doodsbedreigingen. Stelt u zich eens voor dat Anouk vanwege haar muziek met de dood werd bedreigd en de vraag was of er een verbod op een nieuw album van haar moest komen. Uiteraard een absurd scenario, maar het zou goed zijn als Anouk zich dit eens zou voorstellen. Dan zou zij waarschijnlijk niet meer dergelijke verbale diarree produceren.

_____