donderdag 27 oktober 2011

Step Vaessen steekt haar kop in het zand

.
Hieronder vindt u een passage uit een column van Gerry van der List, met de titel Kop in het zand (Elsevier, 3 september 2011). Ik heb daaraan enkele links toegevoegd.
De Nederlandse journaliste [Step Vaessen] werkt al heel lang in Indonesi√ę, de laatste vijf jaar in dienst van de Arabische zender Al Jazeera. Ze heeft in het grootste islamitische land ter wereld volop kunnen kennismaken met onaangename trekjes van de islam, maar lijkt daar het liefst haar ogen voor te willen sluiten.
Dat bleek op onthutsende wijze bij haar optreden in het VPRO-programma Zomergasten. Toen de tsunami ter sprake kwam, vertelde Vaessen enthousiast over de troostrijke werking van het geloof na de natuurramp. Maar na schokkende beelden van gewelddadige moslims die de Ahmadiyah, een kleine islamitische sekte, te lijf gingen en drie van hen op beestachtige wijze doodsloegen, kende Vaessen geen twijfel: ‘Dat heeft niets met geloof te maken.’ Kwalijke praktijken mogen nimmer tot de islamitische religie worden herleid, een religie die het woord ‘salem’ (vrede) als basis heeft, zo luidt de bekende redenering.
In haar boek Jihad met sambal komt de moordpartij onder de Ahmadiya ook voor, net als bijvoorbeeld de shariapolitie, die burgers voor kleine vergrijpen oppakt. Maar steeds gaat het in de ogen van de auteur om de activiteiten van een zeer kleine groepering of om misbruik van geloofsartikelen. Als ze over de hoofddoek spreekt, voegt ze eraan toe dat westerse vrouwen pumps dragen. ‘Hoge hakken zijn ook vrouwonvriendelijk, geloof me.’ Alsof de Nederlandse overheid of kerk vrouwen voorschrijft welk schoeisel ze moeten dragen.
Zie ook:
Step Vaessen liegt over haar werkgever Al Jazeera, Lux et Libertas, 8 augustus 2011
‘Alles is van rubber’, AmsterdamPost, 7 augustus 2011

_____