zaterdag 28 mei 2011

Antisemitisme bij Duitse zusterpartij SP

.
Op de website van Trouw werd gisteravond een artikel gepubliceerd over antisemitisme bij Die Linke, een socialistische partij die nauwe banden heeft met de Socialistische Partij. Jammer dat Emile Roemer niet om een reactie werd gevraagd, die met Harry van Bommel, Anja Meulenbelt en Gretta Duisenberg overigens zelf prominente antisemieten in zijn partij heeft. Desondanks hulde voor Trouw dat dit onderwerp überhaupt de (linkse) krant haalt. Een passage uit het artikel:

Het antisemitisme in Duitsland is bezig aan een opmars. Niet onder aanhangers van partijen als de neonazistische NDP, maar onder de maatschappijkritische leden van het linkse Die Linke. Dat is de conclusie van een onderzoek dat nog niet is gepubliceerd, maar al wel de nodige beroering wekte. De beschuldigingen van antisemitisme binnen Die Linke leidde deze week zelfs tot een debat in de Duitse Bondsdag.
De conclusies van het rapport komen bovenop het nieuws van de laatste weken, waarin de linkse partij opriep tot een boycot van Israëlische producten, waarin individuele leden zich bezondigden aan antisemitische uitspraken en een lokale partijafdeling op een pamflet de Holocaust in twijfel trok.
Gregor Gysi, fractievoorzitter van Die Linke in de Duitse Bondsdag, wil niets weten van het antisemitische probleem in zijn partij. Volgens hem gaat het slechts om kritiek op Israël. De oud-Stasi-medewerker Gysi heeft schijnbaar nog steeds een DDR-mentaliteit wat betreft jodenhaat. In de DDR werd antisemitisme namelijk ook als "antizionisme" verkocht:
 Zie ook:
Linke fallen auf eigene Antisemitismus-Lüge herein, Henryk Broder, Welt Online, 25 mei 2011
De SP moet afstand nemen van antisemitisme, Afshin Ellian, Elsevier.nl, 11 februari 2009


_____