zondag 11 april 2010

Ook Rudy Kousbroek uit kritiek op Marianne Thieme

.
Op 13 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

Afgelopen dinsdag publiceerde Lux et Libertas een artikel over Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD). Er is namelijk commotie ontstaan na een gesproken column van voormalig PvdD-lijstduwer Maarten 't Hart in het radioprogramma Vroege Vogels, waarin hij kritiek uitte op haar lidmaatschap van een sekte. Het ANP meldde gisteren dat zijn collega-lijstduwer Rudy Kousbroek ook kritiek heeft op het sekte-lidmaatschap van Thieme:

Dat Thieme zich onlangs heeft laten dopen tot lid van het kerkgenootschap heeft volgens hem ,,hoe je het ook keert of wendt politieke implicaties’’. ,,Zevendedagsadventisten zitten misschien niet echt te wachten op de aanstaande verdelging van alle niet-gelovers, zoals Maarten ervan maakt, maar ze zijn bijvoorbeeld wel principieel tegen abortus en euthanasie, en dus verplicht zich daartegen te verzetten als de gelegenheid zich voordoet. Dat gaat, hoeveel je ook door de vingers wilt zien, niet samen met het leiderschap van de dierenpartij’’, aldus Kousbroek.

De schrijver is bang dat Thieme en Niko Koffeman -straks Eerste Kamerlid voor de PVDD- zich vooral bezighouden met ,,hun eigen zieleheil’’. ,,Ze zijn uit op Verlossing, niet van de dieren maar van hun eigen zondige geest. Vandaar misschien ook die opvallende preoccupatie met dierproeven. Dat hebben al die activisten gemeen. Zoals ik het zie, zijn dierproeven een onontkoombaar gegeven en bovendien in het streven naar een dierfatsoenlijke maatschappij een secundaire kwestie, die al het object is van allerlei vormen van controle en wetgeving. Dat in tegenstelling tot de bio-industrie. Die wordt haast niets in de weg gelegd.’’

Ook Sylvain Ephimenco, overigens geen lijstduwer van de PvdD, gaf in zijn column van gisteren kritiek op Thieme. Hij schreef onder meer:

Dat de Partij voor de Dieren een soort dekmantel is van geflipte vegetariĆ«rs die ons allen aan het wortelsap wil krijgen, wist ik allang. Dat die club ook nog een dependance van stugge zevendedagsadventisten blijkt te zijn, vind ik in feite een verzachtende omstandigheid. Mensen die zich bezighouden met het strikt naleven van joodse spijswetten hebben tenminste geen tijd om politici op mediaparken om te leggen. Nee, wat ik pas verontrustend vind, is die onzichtbare link met de benedenwereld. Met al die dierenfanaten die meer van kakkerlakken houden dan van mensen. Eergisteren zag ik hoe Marianne Thieme moeite had om terreuracties van de Animal Liberation Front (ALF) volmondig te veroordelen. De leidster van de PvdD weigerde de term ’terroristen’ in de mond te nemen. Ik doe dat wel. De terroristen van de ALF houden zich niet alleen bezig met het vernietigen en bekladden van andermans eigendom, zoals ze met bestuursleden van Euronext deden. Elders in de wereld drijven ze ook burgers tot wanhoop door ze permanent met de dood te bedreigen. Soms gaan ze zelf het lijk van pas overleden familieleden van die burgers opgraven en ’ontvoeren’. Daarmee vergeleken zijn de zonden van Adam en Eva een peulenschil.

Dat Ephimenco een link legt tussen de PvdD en radicaal dierenactivisme is overigens niet gek. Twee medewerkers van de Vereniging Milieu Offensief, die 'gezellige' club van Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf, zijn namelijk fractiemedewerkers van de PvdD.

_____