zondag 4 april 2010

Sekte-lidmaatschap Marianne Thieme zorgt voor commotie

.
Op 10 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

Op 20 december 2006 schreef Stan de Jong voor de website van Micha Kat een interessant artikel over Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD). Hij was waarschijnlijk de eerste journalist die aandacht besteedde aan het feit dat Thieme lid is van de Zevende-dags Adventisten, een christelijke sekte met opvallende standpunten. Zo is de sekte tegen alcoholgebruik, seks voor het huwelijk en sigaretten. Tevens bepleiten de Zevende-dags Adventisten het vegetarisme en heeft de sekte een hekel aan homo's. Over het laatstgenoemde standpunt schreef De Jong destijds het volgende:

Liefhebbers van de Griekse beginselen worden zelfs op een lijn gezet met plegers van incest, kinderverkrachters en zij die de geneugten van bestiale sex kennen. In het laatste geval vermoed ik dat onze dierenvriendin Thieme wel over haar hart zal strijken, mits het met wederzijdse instemming gebeurt natuurlijk, maar dit terzijde.

Stan de Jong vroeg zich af wat de "progressieve" lijstduwers van de Partij voor de Dieren daarvan zouden vinden. Men moet dan bijvoorbeeld denken aan Maarten 't Hart, Rudy Kousbroek en Kees van Kooten.

Op 29 maart van dit jaar publiceerde De Telegraaf een interview waarin Marianne Thieme aangaf dat "Adam en Eva" vegetariƫrs waren en de mens pas na de "zondeval" vlees is gaan eten. Thieme denkt dus dat Adam en Eva geen mythologische personages zijn, maar echt hebben bestaan, wat op zich al opmerkelijk is. Dat Adam en Eva volgens haar vegetariƫrs waren mag nog opmerkelijker worden genoemd.

Afgelopen zondag reageerde Maarten 't Hart, voormalig lijstduwer van de Partij voor de Dieren, op het gegeven dat Marianne Thieme Zevende-dags Adventist is. Hij deed dat in een column voor het radioprogramma Vroege Vogels, waarvan de tekst op de website van NRC Handelsblad is gepubliceerd. Maarten 't Hart roept hierin Marianne Thieme (fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer) en haar sektegenoot Niko Koffeman (voorzitter van het "wetenschappelijk" bureau van de PvdD en beoogd Eerste Kamerlid) hun functies neer te leggen.

_____