zondag 15 mei 2011

Moslims met 'Sudden Jihad Syndrome' in New York

.
In New York zijn twee moslims gearresteerd, die van plan waren een bloedbad aan te richten in een synagoge in de wijk Manhattan. Daarnaast hadden zij ook andere doelwitten op het oog, waaronder het Empire State Building. Nederlandse media hebben tot op heden nauwelijks interesse voor deze zaak en namen hoogstens een kort ANP-bericht over (alleen Elsevier.nl besteedde serieus aandacht aan dit nieuws).

Dankzij het internet is men echter niet afhankelijk van het Nederlandse journaille. Wie goed geïnformeerd wil worden, kan bijvoorbeeld terecht op de website van The Wall Street Journal. Daarop kan men lezen dat de twee verdachten ver gevorderde plannen hadden en al wapens en munitie hadden gekocht. De asielzoeker Ahmed Ferhani (26) is de oudste van de twee en komt uit Algerije. Zijn handlanger heet Mohammed Mehdi Mamdouh (20) en is van Marokkaanse afkomst.

Het heeft er alle schijn van dat het alweer om een geval van Sudden Jihad Syndrome gaat, een term die Daniel Pipes in 2001 lanceerde. Het gaat daarbij meestal om "schijnbaar goed geïntegreerde" jonge moslims, die nooit eerder inzake jihadistische activiteiten zijn opgevallen. De Kosovaar Arid Uka, die recent in Frankfurt twee Amerikaanse soldaten vermoordde, is een typisch voorbeeld daarvan.

Het is overigens niet de eerste keer dat moslims een synagoge in New York als doelwit van een terroristische aanslag kiezen. In 2009 werden vier moslims opgepakt die twee synagogen wilden opblazen. Destijds waren synagogen in the Bronx het doelwit en tevens een militair vliegtuig dat de jihadisten met een Stinger-raket wilden afschieten. Naast de gebruikelijke islamitische jodenhaat, heeft dit terreurplan de recent gearresteerde moslims wellicht geïnspireerd.

Hieronder vindt u twee video's. De eerste video laat de arrestatie van Ahmed Ferhani zien. In de tweede video wordt het terreurplan van de — waarschijnlijk aan het Sudden Jihad Syndrome lijdende — moslims besproken.
_____