woensdag 12 mei 2010

Veroordelingen voor aanval met zuur in Londen

.
In Londen is de 26-jarige Mohammed Vakas tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in een gruwelijke aanval op de 25-jarige Awais Akram. Laatstgenoemde had een geheime relatie met Mohammeds getrouwde zus Sadia Khatoon. Haar echtgenoot Shakeel Abassi en haar broer ondekten echter de relatie en gebruikten haar om het slachtoffer uit diens flat te lokken.

Met haar echtgenoot naast haar belde Sadia Khatoon het slachtoffer vanuit een hotelkamer in de buurt van het Londense vliegveld Heathrow. Toen het slachtoffer vervolgens zijn flat verliet, werd de aanval uitgevoerd door Vakas, die daarbij hulp kreeg van Mohammed Adeel (20) en Fabion Kuci (17). Awais Akram werd geslagen en met een mes gestoken. Vervolgens goten de aanvallers geconcentreerd zwavelzuur over hem heen. Hoewel het slachtoffer probeerde zijn mond te bedekken, lukte het de aanvallers ook geconcentreerd zwavelzuur in zijn keel te gieten. Akram werd vervolgens achtergelaten om op een verschikkelijke manier te sterven.

Awais Akram overleefde de sadistische aanval echter. Hij heeft derdegraads brandwonden over 47 procent van zijn lichaam. Bovendien werd zijn rechter oog zodanig beschadigd dat hij aan een kant blind is. Ten gevolge van de brandwonden moesten ook beide oren worden geamputeerd. De psychische schade is uiteraard onvoorstelbaar.

Het zal voor het slachtoffer een schrale troost zijn dat Mohammed Vakas tot 30 jaar cel is veroordeeld. De mededaders Mohammed Adeel en Fabion Kuci zijn ook tot gevangenisstraffen veroordeeld, van respectievelijk dertien en acht jaar. Sadia Khatoon en Shakeel Abassi zijn waarschijnlijk enkele uren na de aanval naar Pakistan gevlucht. Beide worden als verdachten gezocht.

Klik hier voor een reportage van Sky News.

_____