.
Op 14 april 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.
In de vorige editie van Elsevier (7 april 2007) stond onder de titel Kamerfilosofen een column van Gerry van der List. Daarin besteedt hij aandacht aan www.150volksvertegenwoordigers.nl, een website die onder meer informatie biedt over de lievelingsdenkers van Tweede Kamerleden. Uit die informatie blijkt dat Karl Marx populair is onder de volksvertegenwoordigers van de Socialistische Partij (SP). Dat de totalitaire denkbeelden van Marx geliefd zijn onder SP'ers is erg genoeg, maar ook de Chinese massamoordenaar Mao Tse-tung is onder de socialisten nog steeds populair. In zijn column schrijft Van der List:
Maar waar is de echte Grote Roerganger gebleven? Mao Tse-tung dook aanvankelijk op als favoriete denker, maar ontbreekt nu helemaal. SP'er Paulus Jansen bijvoorbeeld toonde zich eerst een fan van het maoïstische gedachtegoed. Het Kamerlid geeft toe dat hij de tekst op de site heeft aangepast. 'Ik ben zelf meer praktisch dan filosofisch ingesteld. De bewondering van socialisten voor China in de jaren zeventig kun je nu als politieke naïviteit zien.'
Het is vaker voorgekomen dat Mao's naam werd geschrapt, vertelt Thierry Baudet. Maar de initiator van www.150volksvertegenwoordigers.nl noemt kiesheidshalve liever niet de namen van de Kamerleden die tot bezinning zijn gekomen.
Daar zullen SP'ers van het eerste uur blij mee zijn, want zij worden door de buitenwacht liever niet geconfronteerd met het maoïstische gedachtegoed dat zij naar eigen zeggen achter zich hebben gelaten. Dat gedachtegoed ligt immers niet zo goed bij het electoraat. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom SP-leider Jan Marijnissen nooit serieus verantwoording heeft afgelegd voor het feit dat hij een fanatiek volgeling van Mao was. Koos van Zomerden, een van de oprichters van de SP (en lange tijd gebrouileerd met de partij), verwoordde het in HP/De Tijd (17 maart 2006) als volgt: "In het verleden stoorde het me dat Jan nooit verantwoording heeft willen afleggen voor zijn maoïsme. Maar ik snap wel dat het partijbelang niet is gediend met het oprakelen van dat verleden." Het partijbelang is daarmee inderdaad niet gediend, want dan zouden veel mensen met sympathie voor de SP zich achter de oren krabben.
_____