zondag 15 januari 2012

Turkije vervolgt makers documentaire over Turkse weeshuizen

.
In 2008 werden videobeelden gemaakt van wantoestanden in Roemeense en Turkse weeshuizen. Het betrof onder meer een weeshuis in de buurt van Ankara, de hoofdstad van Turkije. In dat weeshuis werden met behulp van een verborgen camera schokkende beelden gemaakt, die werden gebruikt voor een Britse documentaire.

Onder het mom van het schenden van de "privacy" van de wezen, heeft de Turkse overheid de makers van de documentaire – waaronder Sarah Ferguson – nu aangeklaagd. Voor hun gedegen onderzoeksjournalistiek riskeren zij jarenlange gevangenisstraffen (deze vorm van machtsmisbruik toont nog maar eens aan dat Turkije niets in de Europese Unie te zoeken heeft).

Hieronder vindt u een gedeelte van de documentaire. Let onder meer op belachelijke reactie van Recep Dogan, die namens de Turkse autoriteiten commentaar geeft. Hoewel Dogan geen enkele reden heeft om trots te zijn, voldoet hij aan het stereotype van een onredelijke trotse Turk (onder meer bekend van Turkse reacties op de Armeense genocide).


_____