woensdag 20 april 2011

Spaarlampen zijn 'kanker-lampen'

.
Uit Duits onderzoekt blijkt dat kankerverwekkende stoffen vrijkomen bij het gebruik van spaarlampen (dus niet alleen als men de lamp laat vallen, zoals eerder al bekend was!). Drie dagen geleden las ik het al op Welt Online, vandaag meldt ook Elsevier.nl het nieuws (daarbij verwijzend naar een artikel van de Britse krant The Telegraph):
De onderzoekers van het Alab Laboratorium in Berlijn waarschuwen de spaarlamp niet te lang aan te laten, omdat de lamp giftige materialen uitstoot. Het is vooral gevaarlijk als mensen met hun hoofd in de buurt van de brandende lamp komen, aldus Peter Braun, die het onderzoek leidde.
‘Deze kankerverwekkende stoffen moeten zo ver mogelijk uit de buurt van mensen worden gehouden,’ zegt Braun in The Telegraph. Het gaat onder meer om de stoffen fenol, naftaleen en styreen.
In Nederland en de rest van de EU worden steeds meer spaarlampen verkocht, vooral omdat de ouderwetse gloeilamp is verboden. Deze maatregel werd genomen omdat de gloeilamp te energieverspillend zou zijn.
Kwikdampen
Het was al bekend dat deze lamp, die veel duurder maar ook veel zuiniger is dan de gloeilamp, kwikdampen bevat. Dat kan een gevaar betekenen voor de volksgezondheid als deze afvalstof vrijkomt.
De Federatie van Ingenieurs in Duitsland adviseert om spaarlampen zo weinig mogelijk te gebruiken. ‘Ze moeten niet worden gebruikt in ongeventileerde ruimtes en al helemaal niet in de buurt van je hoofd,’ waarschuwt de branchevereniging.
De spaarlampen-lobby brengt de volksgezondheid dus ernstig in gevaar. Zoals Syp Wynia onder meer in een artikel in Elsevier (pfd) schreef, bestaat deze spaarlampen-lobby uit een eigenaardige kongsi van de klimaatbeweging en de lampenindustrie (met name Philips).


_____