woensdag 13 januari 2010

Jaarlijks ruim anderhalf miljoen mensen dood door kookdampen

.
Op 19 maart 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd onder de titel Jaarlijks 1,6 miljoen mensen dood door schadelijke kookdampen. Bij deze de herpublicatie.

Ruim drie miljard mensen, de helft van de wereldbevolking, zijn afhankelijk van diermest, hout en kool om voedsel te verhitten. Zij wonen in onderontwikkelde gebieden en hebben daarom geen elektriciteit. Meer dan 1,6 miljoen mensen gaan ieder jaar dood aan de gevolgen van het inademen van schadelijke dampen bij het koken. Aan dit probleem werd ook al aandacht besteed in de documentaire The Great Global Warming Swindle. Toch verkondigen veel Westerse politici en lobbygroepen dat de Derde Wereld zich alleen met behulp van duurzame energie mag ontwikkelen. Zonne- en windenergie zijn echter inefficiënt en onbetrouwbaar, waardoor onderontwikkelde gebieden hun levensstandaard nooit op het niveau van het Westen kunnen krijgen. De mensen in de Derde Wereld wordt dus eigenlijk gezegd dat zij ter meerdere eer en glorie van het semi-religieuze eco-evangelie in hun primitieve omstandigheden moeten blijven leven.

Niet alleen met betrekking tot energiebronnen speelt dit Westerse eco-imperialisme een rol. Organisaties als Greenpeace voeren in onderontwikkelde gebieden ook strijd tegen genetisch gemodificeerde gewassen. Patrick Moore, een van de oprichters van Greenpeace, is tegenwoordig kritisch over die organisatie. In NRC Handelsblad van 28 februari 2004 werd een artikel van hem gepubliceerd. Hij schreef onder meer:

Honderden miljoenen mensen in Azië en Afrika lijden aan vitamine A-gebrek. Jaarlijks verliezen een half miljoen kinderen hun gezichtsvermogen en miljoenen lijden aan minder ernstige symptomen. De Gouden Rijst heeft het vermogen dit leed sterk te verminderen, doordat deze rijs het gen bevat dat narcissen geel maakt en de rijst voorziet van bètacaroteen, het provitamine A. Ingo Potrykus, de Zwitserse mede-uitvinder van de Gouden Rijst, heeft gezegd dat er inmiddels een commerciële teeltsoort beschikbaar is, maar dat het de Gouden Rijst nog minstens vijf jaar zal kosten om zich een weg te banen door het dichte woud van regels die zijn opgesteld als gevolg van de misleidende en speculatieve campagne van de activisten.

De boeren in Afrika en Azië geen Gouden Rijst te laten verbouwen levert het gevaar op dat er nog 2,5 miljoen kinderen blind zullen worden.

Welk gevaar bestaat er om de teelt van deze menslievende ingreep toe te staan? Welk gevaar kan er nu uitgaan van een narcis-gen in een rijstveld? Toch dreigen Greenpeace-activisten de genetisch gemanipuleerde rijst uit de velden te rukken, als boeren die durven planten. Ze hebben alles in het werk gesteld om de wetenschappers en de techniek verdacht te maken door te beweren dat het negen kilo rijst per dag zou vergen om voldoende vitamine A te leveren. Potrykus heeft aangetoond dat 100 gram Gouden Rijst al in 50 procent van de dagelijkse behoefte zou voorzien.

De Gouden Rijst is niet het enige geval waarin de beschaving door activisten wordt gegijzeld.

Ook bij de ban op DDT spelen milieuorganisaties (lees: Westerse lobbygroepen) een kwalijke rol. In de strijd tegen malaria zou DDT zeer effectief kunnen zijn, maar onder druk van Europese politici en milieuorganisaties wordt DDT nauwelijks in de Derde Wereld gebruikt. Met als gevolg dat jaarlijks miljoenen mensen malaria krijgen en 2 miljoen mensen er aan sterven.

_____