zondag 24 februari 2013

VVD-minister Henk Kamp zet volop in op subsidie voor windmolens

Hieronder vindt u een passage uit een artikel van Simon Rozendaal (Elsevier, 26 januari 2013). Ik heb er enkele relevante links aan toegevoegd. 

Windmolens draaien niet op wind maar op subsidie. Het is een van de fraaiste oneliners van de afgelopen jaren. Hij stamt van VVD’er Paul de Krom (destijds Kamerlid en later staatssecretaris in het kabinet-Rutte I) en is herhaald door partijgenoten Frits Bolkestein en Mark Rutte.

Met andere woorden, de VVD heeft de afgelopen jaren stelling genomen tegen windenergie. En wat gebeurt er? Een VVD-bewindsman gaat honderden nieuwe windmolens plaatsen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte de afgelopen weken alom duidelijk dat het kabinet-Rutte II serieus inzet op windenergie. Er komen op zijn minst 1.500 windturbines bij, stuk voor stuk hoger dan de Euromast.

En waar de vorige minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen (CDA), aankondigde dat Nederland geen offshore-windmolenparken meer zou bouwen omdat het te duur is, stelt minister Kamp dat er op zee wel degelijk windparken zullen verrijzen en dat die, om de kosten te drukken, dichter bij de kust worden gebouwd.

Alleen al in 2013 deelt de VVD-minister 3 miljard euro aan subsidie uit. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2012 en dit bedrag zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. De komende jaren zal het kabinet-Rutte II nog eens 10 tot 15 miljard euro subsidie uitgeven aan windmolens. 

Enkele dagen nadat het artikel van Simon Rozendaal in Elsevier verscheen, werd er een column over windmolens op de Dagelijkse Standaard gepubliceerd. Auteur daarvan is René Leegte, woordvoerder energiebeleid voor de VVD in de Tweede Kamer. Ik reageerde destijds als volgt op zijn column: 

Met dit stukje probeert de VVD'er René Leegte de rechtse achterban van zijn partij te paaien. Het is namelijk opvallend dat hij essentiële informatie uit het, door hem genoemde, artikel in Elsevier verzwijgt. In het eerste deel van het betreffende artikel valt namelijk te lezen dat nota bene de VVD-minister Henk Kamp vol inzet op windmolens. Hij gaat de komende jaren miljarden daarvoor uitgeven (alleen al dit jaar 3 miljard). En dat alles onder eindverantwoordelijkheid van de VVD-premier Mark Rutte, die eerder - in een poging om de rechtse achterban van de VVD te paaien - verkondigde dat windmolens op subsidie draaien. En dat alles schijnbaar met stilzwijgende goedkeuring van VVD-Kamerlid René Leegte, die hierboven de naam Henk Kamp niet eens noemt. 

Ook wat betreft energiebeleid maakt de VVD duidelijk dat rechtse praatjes tijdens verkiezingstijd, plaatsmaken voor linkse hobby's na de verkiezingen (hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de EU). 

Zie ook: 

_____