vrijdag 2 november 2012

Atheïstische pianist Fazil Say trapt op ultra-lange moslimtenen

Hieronder vindt u een citaat uit een commentaar van René van Rijckevorsel (Elsevier, 27 oktober 2012). Ik heb er enkele relevante links aan toegevoegd.

De gebedsoproep van de muezzin duurde slechts 22 seconden. De beroemde pianist Fazil Say twitterde daarop als grap: 'Waarom zo'n haast? Heb je een minnares die op je wacht of staat er raki op tafel?'

Say hangt nu een gevangenisstraf van achttien maanden boven het hoofd. Met zijn 'beledigende' tweet zou hij de publiekelijke orde aan het wankelen hebben gebracht. Raki is een traditionele alcoholische drank. En voor moslims is alcohol verboden. 'Als ik word veroordeeld, is mijn carrière voorbij,' zegt de vermaarde concertpianist.

Waar dit gebeurt? In Turkije. Jazeker, die 'gematigd' islamitische democratie die de landen van de 'Arabische lente' tot voorbeeld zouden moeten nemen. Turkije, NAVO-partner van het vrije Westen en nog altijd officieel kandidaat-lid van de Europese Unie. Maar vrijheid van meningsuiting is er steeds verder te zoeken. In Turkije zitten 76 journalisten in de gevangenis, de meeste van de wereld. Driekwart is nog in afwachting van een proces.

Zie ook: 
Why Turkey Will Never Join the EU, Andrew McCarthy, National Review Online, 29 september 2012
(een Nederlandse vertaling vindt u op de website van E.J. Bron)
Turkey PM Pushes International Blasphemy Laws, Andrew Harrod, FrontPage Magazine, 19 september 2012
'Turkije, van militaire staat naar politiestaat', Betsy Udink, Volkskrant.nl, 21 januari 2012
EU pumpt Hunderte Millionen in wohlhabende Türkei, Stefanie Bolzen, Welt Online, 19 april 2011
(een Nederlandse vertaling is op Artikel 7 gepubliceerd)

_____