zondag 26 februari 2012

Gerlof Leistra over criminele Midden- en Oost-Europeanen

.
Naast arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa (al dan niet met een uitkering), komen ook veel criminele Midden- en Oost-Europeanen naar ons land. De misdaadjournalist Gerlof Leistra schreef recent een interessant artikel hierover (Elsevier, 18 februari 2012). Hieronder vindt u een citaat uit dat artikel.
Criminelen uit Midden- en Oost-Europa – de zogenoemde MOE-landen – zijn een plaag voor Nederlandse winkeliers en burgers. Hoewel de meesten de politie te slim af zijn, worden er jaarlijks duizenden gepakt.

(...)

Vaak werken ze in bendeverband in één nacht hele straten af en plunderen filialen van winkelketens. De buit wordt meestal verkocht op zwarte markten in hun thuisland.

Het gaat vrijwel altijd om groepjes criminelen die korte tijd in Nederland zijn en dan verdwijnen. De mobiele bandieten slaan hun slag op plaatsen waar contant geld en waardevolle spullen te halen zijn: juweliers, winkels, tankstations, supermarkten, woningen, auto’s. Dit ‘mobiel banditisme’ kwam op toen een groot aantal landen uit Midden- en Oost-Europa in 2004 en 2007 toetrad tot de Europese Unie (EU). Onderdanen mogen zich sindsdien vrij door Europa bewegen en hebben geen last meer van grenzen.

De recherche ziet al jaren dezelfde patronen.

Polen zijn bedreven in ramkraken, serieinbraken en diefstal van en uit auto’s. Roemenen houden zich vooral bezig met skimmen en zakkenrollen. Litouwers zijn gespecialiseerd in ladingdiefstal, overvallen op juweliers en gerommel met vals geld. Bulgaren spelen een forse rol in mensenhandel en inbraken. Elk land heeft zijn specialisme.
Op GeenStijl kunt u overigens het volledige artikel van Leistra lezen (zie hier en hier). Links naar drie andere artikelen over de massale toestroom van criminele Midden- en Oost-Europeanen naar West-Europa vindt u hieronder.

Offene Grenzen erfreuen besonders Kriminelle, Martin Lutz, Welt Online, 12 februari 2012
'Mobiele bendes' Oost-Europa massaal richting westen, Wil Thijsen, Volkskrant.nl, 15 december 2011
Surge in Eastern European Criminals in Britain's Prisons, Shane Croucher, ibtimes.co.uk, 7 december 2011

_____