zaterdag 1 oktober 2011

Maurits Berger en de dictator van Oman

.
Hieronder vindt u een passage uit een artikel van Pepijn Vloemans (De Groene Amsterdammer, 13 april 2011) over de Leidse leerstoel Oriental Studies, die door professor Maurits Berger wordt bekleed. Berger is een notoire islam-apologeet, die onder het motto "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt" moedwillig aan volksverlakkerij doet.

En de Universiteit Leiden dan, waar de leerstoel The Sultan of Oman Chair of Oriental Studies is ingesteld na eenmalige betaling (vier miljoen euro) door de sultan van Oman? Op de website van de Universiteit Leiden staat te lezen: ‘Onder de huidige sultan, Qaboos bin Said Al Said (regerend sinds 1970), is de economische situatie van het land enorm verbeterd en bleef de vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten gehandhaafd. Vrouwen kregen tijdens zijn sultanaat kiesrecht en er is veel geïnvesteerd in onderwijs.’ Volgens Freedom House, een ngo die landen op basis van vrijheid indexeert, is dit kiesrecht van zeer beperkte betekenis: het parlement heeft geen invloed. Ook braken er recent opstanden uit die koningin Beatrix in verlegenheid brachten. Bij navraag reageert de Universiteit Leiden getergd: ‘De sultan financiert een heleboel leerstoelen over de hele wereld. Waarom hij dit doet? Dat weten we niet. Hij bemoeit zich in elk geval nergens mee, onze wetenschappers zijn volledig vrij.’ De schijn van belangenverstrengeling of legitimatie van een ondemocratisch regime brengt daar ‘geen enkele’ verandering in: ‘Niemand heeft deze geldstroom ooit in twijfel getrokken, ook niet na de opstanden.’
Vervolgens nog even een veelzeggend citaat van Wim van Rooy:

(...) échte islamkritiek, daar moet je nog steeds met een lantaarntje naar zoeken. Maar boeken als die van een islam-appeaser als de Leidse hoogleraar Maurits Berger, die beweert dat de sharia voor minstens 95 procent overeenkomt met het westerse recht, dáár is inderdaad geen gebrek aan.
Zie ook:
Saudi prince gives universities £16m for study of Islam, Richard Garner, Independent.co.uk, 8 mei 2008
Concerns over funding of Islamic studies, Anthea Lipsett, Guardian.co.uk, 17 april 2008
The Failure of Western Universities, Fjordman, Global Politician, 14 oktober 2007
The Saudi Fifth Column On Our Nation's Campuses, Lee Kaplan, FrontPage Magazine, 5 april 2004
Middle Eastern Studies: What Went Wrong?, Norvell De Atkine & Daniel Pipes, Academic Questions, winter 1995-1996


_____