vrijdag 15 juli 2011

De financiële kosten en baten van niet-Westerse immigratie

.
Een passage uit een column van Syp Wynia (Elsevier, 16 april 2011):
Een kleine twee jaar geleden veroorzaakte het nog heel wat ophef, de vraag wat de niet-westerse immigratie Nederland kostte. De PVV wilde het weten, het kabinet had er geen zin in of vond de vraagstelling niet deugen. Ik rekende voor de lezers van Elsevier uit dat de immigratie uit zogeheten niet-westerse landen in de voorgaande veertig jaar voor de collectieve financiën een negatief saldo van meer dan 200 miljard euro had opgeleverd en in datzelfde jaar (2009) alleen al meer dan 12 miljard kostte.
Een van de instellingen die hoopten dat de immigratie juist geld had opgeleverd, was het multiculturele instituut Forum. Forum gaf de Amsterdamse econoom Peter Nijkamp een podium om uit te rekenen dat de bedoelde immigratie juist een batig saldo opleverde. Nooit meer iets gehoord, van dat onderzoek. Zal wel moeilijk zijn, zo te rommelen met statistieken en boekhoudingen dat verlies winst wordt.


Zie ook:
Strict Immigration Laws 'Save Denmark Billions', Anna Reimann, Spiegel Online, 29 april 2011
Gigantische kosten van massa-immigratie taboe voor politici en journalisten van het establishment, Lux et Libertas, 27 mei 2010
Hoe ook berekend, de immigratie is duur drama, Syp Wynia, Elsevier.nl, 9 april 2010
Immigratie kostte tweehonderd miljard euro, Elsevier.nl, 29 juli 2009

_____