zaterdag 7 augustus 2010

Bompakket bij jongerenorganisatie GroenLinks


Op 18 juli 2007 werd op de oude website van Lux et Libertas het onderstaande artikel gepubliceerd. Bij deze de herpublicatie.

Wellicht heeft u al op
GeenStijl gelezen dat in het hoofdkantoor van DWARS — de jongerenorganisatie van GroenLinks — een bompakket is gevonden. Het pakket werd gevonden tijdens een opknapbeurt van het pand. Op de website van de Volkskrant is onder meer het volgende te lezen:

‘Er zaten twee reageerbuisjes met materiaal, draden en een soort ontstekingsmechanisme in het pakket’, aldus politiek voorzitter van DWARS Joeri van der Hoff. Hij heeft geen idee waar de spullen, die gevonden werden in een rommelhok, vandaan komen. De organisatie is sinds 1995 in het pand gevestigd. ‘Misschien lag het al sinds die tijd in dat hok’, aldus Van der Hoff. ‘Maar het zou er ook net zo goed gisteren kunnen zijn neergelegd.’

Onder de alias James Ulrich attendeerde Lux et Libertas gisteravond de redactie van GeenStijl op relevante achtergrond-informatie (zie
hier @ 23:46). In NRC Handelsblad werd op 5 december 2003 een interessant artikel van Tom-Jan Meeus gepubliceerd (geloof het of niet, maar af en toe worden in NRC Handelsblad ook interessante artikelen gepubliceerd). Daarin stond onder meer:

Eind oktober heeft deze krant een afspraak met twee radicale dierenactivisten. Ze zijn aanwezig geweest bij de veelbesproken bevrijding van nertsen in Putten, 5 september, maar hebben, zeggen ze, niet aan het openen van hokken meegeholpen. Ze zijn ook niet bestraft - dat is, bij gebrek aan bewijs, trouwens niemand. Niettemin wordt van deze twee helder dat ze routine hebben in radicale acties: in het gesprek zullen ze vertellen dat ze achter ideeën van het Dierenbevrijdingsfront (DBF) staan, zoals het toebrengen van 'klappen' aan de bio-industrie en de vleessector.

De afspraak met de twee, ergens in Utrecht, is via een tussenpersoon gemaakt. Bij de ontmoeting zeggen ze dat zij een plek voor het interview hebben geregeld. De wandeling gaat naar Oudegracht 229. 'Dwars 3x bellen', staat op een bordje. Dwars is de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Een jongen die zich Rutger noemt doet open. Zijn gezicht komt bekend voor: zat hij in het groepje dat bij de rechtbank in Zutphen demonstreerde tegen de berechting van vijf hoofdverdachten van de Puttense dierenbevrijding? Klopt, zegt Rutger later - hij is Rutger van den Dool, 'algemeen cooördinator' van Dwars. ,,Mijn rol bij Dwars'', zegt hij, ,,is te vergelijken met die van de partijvoorzitter van GroenLinks.''

Van den Dool heeft al langer contact met de twee radicale dierenactivisten, zo leert zijn toelichting. ,,Het zijn mensen uit de kraakbeweging die ik goed genoeg ken om te weten dat ik ze kan vertrouwen.'' De beschikbaarstelling van de Dwars-ruimte had, zegt hij, weinig om het lijf. ,,Anders moesten ze naar een café, waar het rumoerig is en je voortdurend moet opletten wie er meeluistert. En hier was plek. De ruimte stond leeg die middag.''

Op 3 november 2003 vond in de vergaderzaal van DWARS een debat plaats, waar volgens Meeus ongeveer tien leden van het Dierenbevrijdingsfront deelnamen. Ook Rutger van den Dool was aanwezig en hij zei onder meer het volgende: "Ik sta achter de inhoud van de radicale acties. Nertsen bevrijden of een vrachtwagen met nertsenhuid in brand steken vind ik in principe goede acties."

Wellicht kan Joeri van der Hoff — de huidige voorzitter van DWARS — zijn voorganger eens bellen en vragen of hij en zijn vrienden van het Dierenbevrijdingsfront een pakket met bouwmaterialen voor een bom zijn vergeten.

_____