vrijdag 6 augustus 2010

Voorzitter van 'De Vrije Gedachte' is voor zelfcensuur inzake islam


Gisteren besteedde ik aandacht aan een
oproep van liefhebbers van de islamisering. Daarin worden de Tweede Kamerleden van de VVD en het CDA opgeroepen afstand te nemen van de islam-kritische PVV. Deze oproep is ook ondertekend door Anton van Hooff, in een ver verleden PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nijmegen. Tegenwoordig is Van Hooff voorzitter van De Vrije Gedachte. Dat was nog niet zo lang geleden een vrijdenkersvereniging, maar onder het voorzitterschap van Van Hooff is de vereniging in verval geraakt. Van Hooff is namelijk een voorstander van zelfcensuur met betrekking tot de islam. Bezorgde leden die hierop kritiek willen uiten, worden door de voorzitter en en zijn handlangers gecensureerd. Kritische artikelen worden namelijk niet in het verenigingsblad De Vrijdenker geplaatst.

Het is overigens onbegrijpelijk dat de leden van De Vrije Gedachte iemand als Anton van Hooff überhaupt als voorzitter hebben gekozen. In het verleden heeft Van Hooff namelijk duidelijk laten blijken dat hij niets van kritiek op de islam moet hebben. Islam-critici als Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali konden absoluut niet op sympathie van deze pseudo-vrijdenker rekenen. Toen het vorige bestuur van De Vrije Gedachte in 2006 de islam-kritische Arabist
Hans Jansen voor een lezing uitnodigde, bestempelde Van Hooff hem als "duisterling bij de vrijdenkers". In een artikel van Carel Brendel kunt u meer over het verval van De Vrije Gedachte lezen, die met Van Hooff aan het stuur linksaf de islam-apologetische afgrond is gereden. Ik sluit af met een citaat van Anton Constandse, die — in tegenstelling tot Anton van Hooff — een échte vrijdenker was:

De islam is zeer autoritair, nog meer dan jodendom en christendom, die in elk geval nog variaties en interne tegenstellingen kennen. Er zijn tal van orthodoxe islamieten, die veeleer racistisch of fascistisch genoemd kunnen worden dan vrijzinnige Nederlanders die hen kritiseren.

_____