donderdag 3 juni 2010

Derk Jan Eppink over dissidentie binnen de EU

.
In Elsevier stond recent een interview met Derk Jan Eppink, tegenwoordig Europarlementariër voor Lijst Dedecker. Aanleiding is zijn nieuwe boek De Toren van Babel staat in Brussel. In het betreffende interview (door Carla Joosten) zegt hij onder meer het volgende:

Het Europese Parlement kent jaarlijks de Sacharovprijs toe om dissidenten over ter wereld aan te moedigen, maar heeft grote moeite met dissidentie in eigen kring. Net als de Europese Commissie. Een ambtenaar die in 1995 waarschuwde dat een monetaire unie met divergerende economieën zou falen, werd op staande voet ontslagen.

Syp Wynia besteedt in een column in dezelfde editie van Elsevier (29 mei 2010) ook aandacht aan die ontslagen ambtenaar. Zijn naam is Bernard Connolly. Hij schreef tijdens onbetaald verlof het boek The Rotten Heart of Europe (ondertitel: The Dirty War for Europe's Money) Daarin voorspelde hij dat een monetaire unie niet tot meer Europese eenheid zou leiden. Een gemeenschappelijk munt zou juist leiden tot minder eenheid.

Het ontslag van Bernard Connolly werd in 2001 door het Europees Hof van Justitie overigens als rechtmatig bestempeld. Dit EU-orgaan beschermt interne kritiek dus ook niet.

Zie ook:

De Europese Unie en de Griekse crisis

De eurocrisis

_____