maandag 17 mei 2010

Tanja Nijmeijer moordt in naam van het socialisme

.
In een artikel op de website van Vrij Nederland kan men het volgende lezen:

Tanja Nijmeijer pleegde voor de FARC verschillende aanslagen, zo blijkt uit haar persoonsdossier. Het document is teruggevonden in FARC-computers die zijn geconfisqueerd door het Colombiaanse leger en die zijn overhandigd aan de Nederlandse Colombia-kenner Liduine Zumpolle. Zij schreef samen met de columnist en schrijver Leon Valencia het boek ‘Tanja, een Nederlandse bij de FARC’, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Sijthoff.

Onder het kopje ‘missiones cumplidas’ wordt vermeld dat Nijmeijers Gorro Chino’s kan maken, letterlijk ‘Chinese hoed’, en Colombiaanse slang voor ‘het thuis vervaardigen van bommen’. Zumpolle: ‘Alle FARC-leden leren als eerste hoe ze een bom moeten maken.’ Onder ‘volbrachte missies’ meldt Nijmeijer ook dat ze een bomaanslag pleegde op politiebureau Kennedy in Bogota, en brandstichtingen uitvoerde bij de buslijn Transmilenio in de hoofdstad Bogotá, de Makro, supermarktketen Exito en het winkelbedrijf Bodegon. Bij deze aanslagen zijn volgens Zumpolle doden en gewonden gevallen.

Hat tip voor link 1 ter attentie van Het Vrije Volk.

Vorig jaar meldde Het Parool al het volgende:

'Wat doet zij hier?'' Dat was het eerste wat Marc Gonsalves dacht toen hij Tanja Nijmeijer in 2003 zag. Ze was 'zeer aantrekkelijk' - sluik, bruin haar, een blanke, lichtelijk zongebrande huid, hoge jukbeenderen - haar camouflagebroek leek op maat gemaakt en ze droeg een modieus naveltruitje. ''Ze viel totaal uit de toon.'' Gonsalves zat al bijna een half jaar vast in de jungle.

(...)

Gonsalves kwam er snel achter dat Nijmeijer geen problemen had met het uiterst gewelddadige optreden van de FARC. ''Komen we hier ooit nog levend uit?'' vroeg de Amerikaan toen hij Nijmeijer buiten een sigaret zag roken. ''Ze nam een trekje van haar sigaret en lachte. 'Dat hangt er van af wat jullie troepen gaan doen,' zei ze. 'Als ze jullie proberen te bevrijden, zullen wij jullie executeren. Dat is onlangs ook met andere gijzelaars gebeurd.' Ik was geschokt, maar ze vond dit prettig om tegen mij te vertellen. Ze zei niet dat ze zelf betrokken was bij de moordpartijen, maar direct of indirect heeft ze bloed aan haar handen.''

Zie ook:

Ik verveel me, schrijft Nijmeijer in dagboek

Hoe zou het toch zijn met Tanja Nijmeijer?

Jelle Klaas ook ronselaar voor Colombiaanse terreurbeweging FARC?

_____