woensdag 10 maart 2010

Hertellen stemmen in Rotterdam lost niks op

.
Een passage uit een artikel van De Pers (via De Dagelijkse Standaard):

Vergeten wordt dat een hertelling vrijwel geen van de vele misstanden van vorige week oplost. Inderdaad, je kunt ‘vergeten’ stembiljetten vinden, zoals die 105 van stembureau Achillesstraat. Daar bleken 100 stemmen op Leefbaar Rotterdam en 5 op de PvdA ‘over het hoofd gezien’.

Maar een oplossing voor de andere overtredingen van de Kieswet is het niet. De stemmen van de Rotterdammers die per ongeluk drie stembiljetten kregen kun je er niet mee ongeldig verklaren. Het ronselen in het stemlokaal kun je niet terugdraaien. Het met twee personen in een stemhokje stemmen evenmin. Ook blijft het gissen naar wie er zonder legitimatie en met niet goed ingevulde machtigingen stemde.

De hertelling lijkt daardoor meer een lapmiddel om de uitkomst van de verkiezingen enige geloofwaardigheid mee te geven, terwijl eigenlijk alleen nieuwe verkiezingen ervoor kunnen zorgen dat de uitslag boven elke twijfel verheven is.

Goed dat de mainstream media eindelijk wakker zijn geworden. Carel Brendel en De Dagelijkse Standaard hebben echter al dagen geleden aandacht aan de Zimbabwaanse toestanden in Rotterdam besteed. Voor mensen die het nieuws op de voet willen volgen, worden de mainstream media dan ook steeds irrelevanter.

Hoe dan ook, De Pers en andere mainstream media verbreken nu de stilte. Beter laat dan nooit.

_____