dinsdag 23 maart 2010

Gregorius Nekschot en de Cartoongestapo

.
Het dagblad De Pers publiceerde gisteren een artikel van Kustaw Bessems over gerechtelijk vooronderzoek naar Gregorius Nekschot. Deze cartoonist werd bijna twee jaar geleden op een Gestapo-achtige manier door tien politieagenten van zijn bed gelicht, verhoord en vervolgens een nacht in een cel gegooid.

Op grond van het gerechtelijk vooronderzoek besluit het Openbaar Ministerie of Gregorius Nekschot wordt vervolgd voor "groepsbelediging, discriminatie en aanzetten tot haat tegen moslims en allochtonen". Op verzoek van de verdediging zijn getuigen gehoord, onder wie Koos van Weringh. Het is niet bekend hoe zijn getuigeverklaring luidt, maar in 2008 schreef hij voor het vakblad De Journalist een column over de arrestatie van Gregorius Nekschot. Van Weringh schreef toen onder meer het volgende:

Wat deze tekenaar is overkomen lijkt mij een sterk staaltje van machtsvertoon van het politiële en justitiële apparaat. Mij is uit de Nederlandse geschiedenis geen voorbeeld bekend van een gearresteerde karikaturist.

Er werd, voor de arrestatie van Gregorius Nekschot, dus geen cartoonist slachtoffer van een zeer intimiderende arrestatie door tien politieagenten en een nacht in de cel. Wel werd er in het verleden al eens een cartoonist vervolgd. Dat was in de jaren dertig van de vorige eeuw. Koos van Weringh daarover:

Peter van Reen publiceerde op 15 februari 1936 een tekening in Het Volk, waarop Hitler meedeelt dat op de weg van het nationaal-socialisme geen vermoorde tegenstanders liggen. Onder druk uit Duitsland ging het Openbaar Ministerie tot vervolging over. In eerste instantie werd de krant veroordeeld tot een boete, in hoger beroep vrijgesproken, een oordeel dat door de Hoge Raad bevestigd werd.

In de jaren dertig ging het Openbaar Ministerie dus tot vervolging over onder druk van nazi-Duitsland. Tegenwoordig is de rol van het nationaal-socialisme overgenomen door de islam, een andere totalitaire ideologie. Bovendien spelen de useful idiots van (extreem-)links een belangrijke bijrol. Denk daarbij vooral aan malloten als René Danen.

Hat tip (voor link 1) ter attentie van hoeiboei.

_____